Две изложби за литература и изкуство ще се открият в Гьоте-институт

OFFNews 23 май 2018 в 16:58 2455 0

Две изложби в Гьоте-институт представят различните подходи към литературната илюстрация. В едната са представени десетте финалисти в конкурса за илюстрация на Гьоте-институт „Buchschmuck“. Другата изложба е също на тема илюстрация и литература, но този път във формата арт-книга. В нея са включени избрани книги от конкурса „Параграф“ на колектива ТИ-РЕ.

Продължителността на изложбите е 2 – 22 юни, а откриването ще бъде на 2 юни от 15:00 до 19:00 часа. Официалното откриване „Buchschmuck“ и съобщаването на победителите ще започне в 17:30 часа, а от 18:00 часа ще се открие официално „Параграф“.

По-рано тази година Гьоте-институт проведе конкурса за илюстрация по литературен текст „Buchschmuck“. По същото време и напълно независимо пък течеше отворената покана „Параграф“, в която от колектив ТИ-РЕ търсиха най-интересните арт книги, вдъхновени или интерпретиращи литературни произведения. Сега двете инициативи се обединяват с общо откриване в двете сгради на Гьоте-институт на 2 юни.

Обединението цели да представи разнообразието в техниките, подходите и стратегиите на художниците за работа с текст и образ. Докато в конкурса на Гьоте-институт става дума за единични изображения, предложения за корици на книги и илюстрации на отделни сцени от (немскоезични) книги, то проектът „Параграф“ е насочен изцяло към специфичния формат на арт-книгата.

Десетте финалисти в конкурса „Buchschmuck“ ще бъдат представени в изложба в Езиковия център на Гьоте-институт на ул. „Бенковски“ 11. На откриването от 17:30 ч. ще бъдат съобщени и победителите в конкурса, избрани от жури в състав Кирил Златков, Мая Разбойникова-Фратева, Зимоне Брахман-Босе и Стефка Цанева.

Половин час по-късно, в 18:00 ч. ще се състои и официалното откриване на изложбата „Параграф“ в сградата на Гьоте-институт на ул. „Будапеща“ 1. Публиката ще може да се срещне и с организаторите от колектив ТИ-РЕ, както и с някои от авторите на книгите в изложбата.

Специално за литературната тематика на двете изложби откриването ще бъде в удължен формат от 15:00 до 19:00 в събота на 2 юни. В този по-широк от традиционния вернисаж времеви диапазон публиката ще има възможност да разгледа изложбите, да се запознае с произведенията, които са илюстрирани, да разгледа участващите книги.

Изложбите ще могат да бъдат видени до 22 юни всеки делничен ден от 10:00 до 19:00 ч. на двата адреса на Гьоте-институт – ул. „Бенковски“ 11 и ул. „Будапеща“ 1.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews