Надежда Йорданова,: Мълчанието по досиетата “Пандора” доказва необходимостта от разделяне на КПКОНПИ

OFFNews 23 октомври 2021 в 19:14 1956 0

Идеята на “Демократична България” за разделянето на функциите на КПКОНПИ в два органа отново е на дневен ред покрай разкритията по досиетата “Пандора”. Това обяви кандидатът за народен представител в 23-ти МИР Надежда Йорданова от ДБ пред Дарик радио.

“От досиетата “Пандора” излиза различна информация от публичната. В същото време не виждаме разследване, а похлупване с мълчание. Ние предлагаме отделяне на две различни функции. Установяването на конфликт на интереси и тяхното санкциониране да бъде в един орган, а в друг орган да останат функциите за отнемане на незаконно придобитото имущество”, обясни тя.

Ревизията на корупционни схеми е недостатъчно ефективен способ, а е необходимо разследване, коментира още Йорданова по темата за състоянието на борбата с корупцията.

"Необходимо е разследване на всяка една индикация за възможна злоупотреба, за възможна корупция, за неефективно изразходване на публични средства. И колко назад трябва да бъде това разследване? Колкото е давността, предвидена от Наказателния кодекс. Всичко останало са само едни пиар акции", коментира тя.

Надежда Йорданова допълни, че трябва да се довърши системата за електронно възлагане на обществени поръчки, както и да се отворят данните в регистъра и досиетата за обществени поръчки.

“Трябва незабавно да бъдат спрени всички възможни законови вратички, които водят до злоупотреби с процедурите. Да направим невъзможна схемата “Автомагистрали”, например”, каза Йорданова.

“Трябва да направим връзката между процедура и контрол на изпълнението. Трябва да затворим черните каси на изпълнителите на обществени поръчки. Именно “черните каси” на тези изпълнители правят възможна корупцията”, заяви още тя.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови