Заради проверките на НАП търговци на плодове и зеленчуци се изнесли от борсите

OFFNews 28 септември 2021 в 11:36 6289 0

Заради проверките на най-големите борси за плодове и зеленчуци, търговци са се изнесли от местата си и започнали да продават на паркинги и в складове, съобщават от Националната агенция за приходи. 

Преди няколко седмици НАП започна денонощни наблюдения на 13-те най-големи борси. На входа и изхода на тържищата бяха организирани контролно-пропускателни пунктове, където инспекторите продължават да следят за произхода на стоките, придружаващите ги документи и укриване на приходи от продажби.

Веднага след началото на акцията част от бизнеса с плодове и зеленчуци се е изнесъл в близост до борсите, където опитите за търговия без документи са продължили. Заради това съвместни екипи на НАП заедно с полицаи ще контролират и тези места, и ще санкционират нарушенията.

Нови тържища ще бъдат добавени към местата, където приходната агенция наблюдава и извършва контрол. Данъчните са проверили над 40 000 превозни средства, обекти на борсите и търговци.

От НАП отчитат, че "добросъвестните търговци, които законно отчитат продажбите си, отчетоха значителен ръст в оборотите си". С над 50% се е увеличило движението на плодове и зеленчуци с надлежно издадени фактури и транспортни документи.

"Правим това не само в полза на бюджета, но и за да защитим търговците, които съвестно спазват закона. Ще останем толкова дълго, колкото е необходимо, за да ограничим нелоялната конкуренция", каза заместник-изпълнителният директор на НАП Георги Димов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови