Даниел Лорер от Шумен: Енергийната зависимост от Русия приключва, целта за еврозоната остава 1 януари 2024 г.

Красимир Крумов 26 май 2022 в 13:05 1689 0

Даниел Лорер

Снимка OFFNews

Министър Даниел Лорер даде символичен старт на новата инвестиция в шуменския комбинат "Алкомет" АД.

„Основното задължение на правителството е да намери баланса между грижите за хората и предприятията и фискалната дисциплина, така че да имаме един дефицит в рамките на необходимото за България, за да влезем в еврозоната на 1 януари 2024, както сме си обещали. За момента това се случва и аз вярвам, че ние се движим по график.“

Това заяви пред репортери в Шумен министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

Лорер пристигна в Шумен за старта на нови производствени мощности в „Алкомет“ АД – най-големият български производител на алуминиеви продукти. „Тук сме, защото искаме да продължим да подкрепяме подобни инвестиции в българската икономика, това е експортно ориентирано предприятие. Ние се стремим да подкрепяме именно такива, защото знаем, че те създават повече добавена стойност за българската икономика. Растежът на икономиката е това, което е важно, защото той се превръща в растеж на нашите доходи, което в крайна сметка е целта на нашето управление“, коментира Лорер.

Министърът на иновациите и растежа говори и за ситуацията с цените на енергоносителите и тяхното влияние върху българската икономика. „Взехме мерки относно енергийните носители и геостратегически по отношение на енергийната зависимост на България от Русия. Тя е на път да приключи както по отношение на газа, така и по отношение на петрола, което може да отнеме малко повече време, но ще се случи. Като цени аз съм убеден, че те ще бъдат много конкурентни на фона на европейския пазар. Създадохме мерки за цената на тока - до юни тя е гарантирана, след това ще има дългосрочни мерки. Правителството е подготвено за всякакви ситуации. Не бих искал да спекулирам дали инфлацията ще се развива, ще остане същата или ще продължи, но нашата мисия е да търсим възможности за икономически растеж, така че растежът и доходите да изпреварват инфлацията“, допълни министърът.

На репортерски въпрос за това доколко санкциите срещу Русия са засегнали бизнеса на фирми у нас, работещи с руския пазар, Даниел Лорер отговори, че вероятно това сътрудничество не е било в големи мащаби. „Явно не са били толкова много предприятията, ориентирани към износ за Русия, защото износът на България отново се увеличава, индустриалното производство на България отново е рекордно през последните месеци, така че българската икономика, доколкото е била зависима от руски контрагенти или клиенти, явно е успяла да се пренастрои и в момента всички икономически показатели са много добри за това състояние на нещата."

Косвено думите на министъра потвърди председателят на надзорния съвет на „Алкомет“ АД в Шумен Фикрет Индже. „Тази година цифрите са много добри. Например, за първите четири месеца ние сме продали продукция на стойност 350 милиона лева, а 95 процента от тази продукция е предназначена за износ. Тази сутрин колегите направиха едни сметки и ми ги поднесоха, ако са верни цифрите, то ние правим 1 процент от целия износ на България“, обяви Индже.

Министър Даниел Лорер натисна символично копчето на пулта за управление на новите мощности, в които са инвестирани 5,4 милиона евро, допълнение към вече въведения в експлоатация студен валцов стан SMS – една от най-мащабните инвестиции на компанията на стойност 30 мил. евро. След пускането в експлоатация на новите машини във Валцов цех 2, се очаква увеличаване на капацитета на валцовите продукти с 25% , а компанията ще може да произвежда 75 000–80 000 тона валцов прокат годишно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови