Българите теглят повече кредити

OFFNews 14 март 2019 в 14:57 2602 0

Добромир Добрев, Оливер Рьогл, Ани Ангелова, Недялко Михайлов

В страната кредитите са нараснали с 8.6%, като има ръст от 25% при отпускането на нови кредити. Основни причини за кредит продължават да бъдат ремонти и покупката на автомобил, като средната вноска по тях се покачва. Профилът на теглилите кредит за 2018 е семейство с едно дете със средномесечен доход 2000 лв., компютърни специалисти, инженери или икономисти. 

Това показват данните от годишния анализ на Райфайзенбанк, представен днес пред журналисти от председателя на УС Оливер Рьогл, зам.- председателя на УС и ръководител на „Корпоративно банкиране и капиталови базари“ Добромир Добрев, Ани Ангелова - член на УС, „Банкиране на дребно“ и Недялко Михайлов - член на УС и ръководител на "Операции и Информационни технологии".

Очакванията се лихвите на ЕЦБ да не се променят през 2019 година. Въпреки че през последните години се наблюдава спад в индивидуалните цени при таксите за превод, комисионните скачат заради операциите по извършване на преводи, обясниха от Управителния съвет.

Според Добромир Добрев Еврозоната ще допринесе за намаляването на валутния риск и ще въведе стабилност на банковия сектор, но цените ще се повишават.

Райфайзен е за влизане на България в Банковия съюз, защото така ще се намалят рисковете от влияние на местна политика върху банковия сектор. По този начин ще се избегне повтарянето на сценария КТБ, тъй като ЕЦБ е строг регулатор. Ако станем част от Банковия съюз, се отварят добри перспективи за влизане на страната в Еврозоната. 

Дигиталните промени се приемат положително от клиентите. Българският потребител все повече използва мобилно банкиране, а 91% от банковите платежни нареждания се случват онлайн. Предстои дигитализация при обслужването на клиентите.

Третото издание на Elevator Lab на Райфайзен започва през април, когато българските стартъпи ще могат да кандидатстват с иновативните си проекти на платформата на програмата. През лятото ще бъде определен българския победител, който ще може да се включи в глобалното предизвикателство в конкуренция със стартъпи от целия свят.

Решения на финтех компании от предходното издание вече бяха въведени в Райфайзенбанк – онлайн кредитиране, биометрично оторизиране на трети страни, решение за сигурност, базирано на блокчейн в основната система на банката, както и платформа за измерване на клиентското преживяване в точките за контакт на клиентите с банката.

В рамките на инициативата си Think Tank Райфайзенбанк си сътрудничи със Софийския университет в областта на анализа на големи бази данни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови