Правителството отмени решението си за създаване на частна детска болница

OFFNews 01 май 2024 в 22:09 2386 0

МС

Снимка gov.bg

МС

Министерският съвет отмени решението за създаване на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София.

По-рано днес премиерът Димитър Главчев "разпореди незабавната отмяна на правителственото решение и заяви намерение да бъде потърсена отговорност на хората, които са го предложили за разглеждане".

Министър-председателят ще поиска също писмени обяснения от министъра на здравеопазването за фактите и обстоятелствата по случая.

Позицията на инвеститора

Решението на правителството от 30 април за създаването на многопрофилна болница в София със само 40 педиатрични легла е законосъобразно и правилно. Нито проектът, нито решението за новата болница въобще имат за цел създаването на някаква „национална частна детска болница", заявиха в сряда вечерта от Търговска Лига АД.

"Предвид създаденото обществено-политическо безпокойство в резултат на разпространяването на фалшиви новини и популистки коментари, инвеститорът Търговска Лига се отказва от създаването на педиатрично отделение и сменя името на болницата. Решението на правителството може само да бъде редактирано в този смисъл" - пише в позицията.

"Напомняме на цялата българска общественост, че в България има висока обща и рекордно висока детска смъртност, и инвестициите в здравеопазването са решаващи за излизането от демографската криза и оцеляването на нацията. Категорично и ясно потвърждаваме нашата безрезервна подкрепа за изграждането на истинска национална държавна детска болница и че създаването на модерна многопрофилна болница в София, без педиатрично отделение, не променя тази наша принципна позиция" - заявяват още от Търговска Лига АД.

Реакциите

Във вторник Министерският съвет одобри създаването на Многопрофилна болница за активно лечение „Мама и Аз“ в София. Инвеститорът е „Търговска лига - Глобален аптечен център“ АД.

"Призовавам правителството да преосмисли взетото решение за създаването на частна детска болница, а народните представители да упражнят контрола върху действията на изпълнителната власт, за който поеха отговорност" - заяви днес президентът.

От ПП-ДБ обявиха, че "ще внесат сигнал в прокуратурата и ДАНС за проверка на условията, при които е издадено разрешението, както и на анализа на потребностите от разкриване на частната болница, който е извършен".

Фондация „Даная“ съобщи, че "ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частно лечебно заведение „Мама и аз“ преди завършването на бъдещата национална детска болница".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови