Фондация Даная ще съди държавата заради частната болница ''Мама и аз''

OFFNews 01 май 2024 в 11:09 4386 3

Даная

Снимка БГНЕС/архив

Фондация "Даная" ще съди държавата за решението на Министерския съвет да одобри изграждането на частното лечебно заведение "Мама и аз" преди завършването на бъдещата Национална детска болница, съобщиха от организацията. 

В позиция до медиите се посочва, че с това решение служебното правителство абдикира от конституционното задължение на държавата да осигури безплатно детско здравеопазване и поставя в риск достъпа на всички български деца до качествени здравни грижи. Скандално е, че именно служебното правителство си позволява да взема стратегически решения и то само дни, след като встъпи в длъжност, за да подготви поредните предсрочни парламентарни избори. През 2022 г. силният обществен натиск спря одобрението на проекта за частната болница „Мама и аз“ с основния аргумент: изграждането на частна детска болница преди националната ще обезкърви системата, която страда от хроничен недостиг на лекари и сестри. Правителството на Димитър Главчев неглижира аргументите на обществото и педиатричната общност, се казва още в позицията на Фондация Даная. 

Вчера от Обществения съвет за създаване на Национална детска болница настояха за незабавно изслушване в Народното събрание на здравния министър и на премиера заради решението. Според членове на Съвета то е било взето при пълна липса на прозрачност.

От здравното министерство съобщиха, че бъдещата болница "Мама и аз" ще има едно отделение по педиатрия с 40 легла. Намерението на държавата е да осигури изграждането на Национална детска болница с над 400 легла.  

Много правителства се пазеха от това да подпишат подобен договор, дано мотивите на Главчев са достатъчно убедителни, коментира в Първомай вицепрезидентът Илияна Йотова.  Тя изрази надежда, че частната болница няма да елиминира и заплаши строежа на Държавната детска болница, която поколения българи чакат. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

3

yoghurt

01.05 2024 в 12:56

Много са нагли и могъщи явно, от това глобално сдружение. Ся ще вкарат в употреба хор от клакьори по медиите, колко хубаво ще е да се построи една частна, съмнителна, на тъмно осъществена сделка с здравето на децата ни. Пък и кой знае какво още.

135

2

Far Rider

01.05 2024 в 12:34

С нужното уважение към Фондация "Даная" ще отбележа, че в Задунайская губерния шансовете за успех в борбата срещу олигархичната социална структура по руски модел са почти никакви. Показателен е фактът, че партиите си мълчат по въпроса. Т.е. лобито на тази болница е доста силно.

1000

1

PaulPierce

01.05 2024 в 11:38

Поне стана ясно защо 20 години изграждането на детската болница се саботира по всякакви нива. Вероятно ако се поразрови човек, зад новата частна болница ще изкочи ДПС. Разследващата журналистика в държавата обаче тези неща не ги вижда, заети са да разследват сдружение Корал :)
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews