Блинкен: Дори СССР не произвеждаше толкова бързо оръжия, колкото Русия в момента

OFFNews 30 април 2024 в 13:23 21647 10

Блинкен

Снимка БТА/АП

Антъни Блинкен.

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен заяви по време на Световния икономически форум, че Руската федерация се е научила да произвежда нови оръжия и боеприпаси толкова бързо, колкото никога досега в историята.

"Ако погледнете какво е направила Русия през последната година по отношение на производството на боеприпаси, ракети, танкове и бронирани превозни средства, ще видите, че ги е произвела по-бързо, отколкото някога в съвременната история, включително по време на Студената война, когато съществуваше СССР. Как е успяла да го направи? Защото получава значително производство на оборудването, микроелектрониката, оптиката, най-вече от Китай", отбелязва Блинкен.

Според него Русия не би могла да увеличи толкова много темповете на производство на оръжия без помощта на Китай.

"70% от машинните инструменти и 90% от микроелектрониката идват от Китай. Сега това са изделия с двойна употреба, но ние много ясно знаем къде отиват. Това позволява на Русия да продължи агресията си срещу Украйна, иначе Китай казва, че би искал войната да приключи", каза Блинкен.

Той също така заяви, че Западът трябва да направи всичко възможно, за да превърне нападението на Русия срещу Украйна в стратегическо поражение за Москва.

"На Русия ѝ се наложи да положи много усилия, за да заобиколи контрола върху износа и санкциите. Тя преориентира икономиката си по начин, който не е устойчив. Това може да работи в краткосрочен план, но не е устойчиво в дългосрочен план. И като цяло Русия е по-слаба в икономическо отношение, по-слаба във военно отношение, предвид унищожаването на много от нейните сили. По-слаба е и в дипломатически план в голяма част от света - не в целия свят, но в голяма част от него", каза той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1066

11

alcom4

05.05 2024 в 17:02

Ако върви така Украйна ЩЕ загуби войната.Падат геройски но...падат.Русия ползва многовековната си тактика ,научена преди векове от монголците ,да напредват с много жертви от тях на страна но напредват.Освен това военната логик тика на руснаците е по -добра.Снабдяват се по-бързо и с повече боеприпаси ,докато украинците ,очакват своите от чужбина.Лошото е че след Украйна ,като бъде завладяна иде ред ,на нашата България.Ние сме много необходими ,на Русия в осъществяване ,на имперските им планове.

1000

10

Dankata

02.05 2024 в 07:13

Как САЩ помагат на Украйна и Тайван а държат сметка на Китай защо помага на Русия ??!!!Наглост !!

995

9

Rosen

30.04 2024 в 22:26

Още 1999 година, когато САЩ бомбардираха посолството на Китай в Сърбия, китайците решиха да превърнат Русия в свое прокси като за начало накараха Елцин да избере Путин за премиер, а после и за свой наследник. От тогава до ден днешен Китай е в процес на отмъщение чрез проксито Русия. По принцип китайските отмъщения са бавни, като онова с капчицата ...

-685

8

nms

30.04 2024 в 22:07

И следва логичния извод че войната в Украйна е всъщност война на проксита на САЩ и... Китай, ти да видиш.
А направи ли му на някой впечатление как ежедневно даже ежечасово всички включително и сащанците реват за примирие в Га(ъ)за и никой не продумва за примирие в Украйна....

2550

7

alfakentavur

30.04 2024 в 18:49

Ти чужденец ли си? "У нас" е синоним на "България".
Е, хайде сега! Сериозно ли?
Мислиш, че всички оръжейни заводи в... България (да не ги обявиш за мои) произвеждат единствено и само снаряди ли? Има десетки други оръжия и боеприпаси, които тези заводи правят. И които също се пращат на Украйна.

135

6

Far Rider

30.04 2024 в 16:33

alfakentavur, пишеш, че заводите ви са минали на трпйни смени. Предполагам, че за теб е повод за гордост. Но, имам един обикновен въпрос: къде отива производеното щом Украйна изпитва остър недостиг? И как така при такива темпове са доставени едва 27% от обещаните снаряди при което 78% от тях са доставени от Франция? Остава извода, че частните търговци на оръжие ги продават (не)знайно къде.

2099

4

Mateevk

30.04 2024 в 14:15

За всичко е прав и най-вече, че не Тръмп, а Китай може за един ден да накара Путин да спре войната. Но не иска.

12407

3

Bad Horse

30.04 2024 в 14:08

Знаете за предупреждението на президента Айзенхауер в последната си реч, нали? За военно-промишления комплекс? Той и за научно-техническия комплекс предупреждава също, но това е отделна тема.

Производителите на оръжие нямат интерес от световен мир. Както милиц...полицията няма интерес от липса на престъпност, "здравната система" няма интерес от всеобщо здраве, и т.н. всички държавни струкрури нямат интерес за решаване на проблемите, които уж трябва да решават. Защото хората ще питат "за к'ъв чеп сте ни тогава?"

Фактът е един: Управляващите на Запад не дават достатъчно оръжие на Украйна да победи бързо. Значи? Или са некомпетентни или са злонамерени. Или и двете. В големи размери, двете злини са неразличими.

2550

2

alfakentavur

30.04 2024 в 14:03

Защото СССР1 след ВСВ не е бил във война като тази. Афганистан е нищо. Но СССР2 сега е. При това още от спирането на 60-километровата колоно към Киев е в супер неизгодна позиция.
Просто се стегнете и вие и произвеждайте повече. Нашите заводи как минаха на тройни смени.
 
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews