Пари за федерацията по тежести няма, но за олимпийците ще се намерят

Мая Младенова 15 май 2024 в 10:39 1238 1

Карлос Насар

Снимка БТА

Карлос Насар

Задължения и нередовни документи спират финансирането на Българската федерация по вдигане на тежести, твърди Министерството на младежта и спорта (ММС).

Българската федерация по вдигане на тежести продължава да няма договор за финансиране с Министерството на младежта и спорта. Причината са задължения на централата към Националната агенция за приходите и ММС, съобщават от ведомството.

Въпреки това, участието на спортисти в Олимпиадата в Париж не е застрашено, тъй като за атлети с визи е допустимо целево финансиране.

Тримата щангисти с олимпийски квоти Карлос Насар, Божидар Андреев и Иван Димов ще бъдат напълно обезпечени, увери ММС.

Намерено е решение на проблема, което ще бъде обявено допълнително, посочват оттам.

Редът за финансово подпомагане на федерациите изисква от кандидатите да нямат публични задължения към държавата, освен ако е допуснато разсрочване или отсрочване на задълженията, както и да нямат неизпълнени задължения към ММС по договори, чийто срок за изпълнение е изтекъл. Справка от 15 май в НАП показва, че БФВТ има задължения към НАП, а в ММС не е постъпвало споразумение от страна на федерацията за разсрочване или отсрочване на задълженията, пише в съобщението.

Към днешна дата не са изплатени и средства в размер на 108 639 лв. по споразумение за разсрочено плащане с ММС, както и 4401.31 лв. за наеми и консумативи.

В края на 2023 г. е назначена проверка за цялостното състояние на БФВТ и на документите за разходване на средства, предоставени от ММС за 2023 г. Към момента е установена неусвоена сума в размер на 86 208,83 лв. по предоставените отчети, която също следва да бъде възстановенa.

Въпреки ситуацията с федерацията, 20 клуба по вдигане на тежести са одобрени за финансово подпомагане по Програмата за развитие на спортните клубове за 2024, като предстои подписването на договорите в най-кратък срок.

Мая Младенова

Мая Младенова e журналист, редактор и преводач. Започва кариерата си преди близо 20 години във вестникарството. Заместник главен редактор на OFFNews от 2012 г. Пише за медии, политика и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22553

1

dolivo

15.05 2024 в 13:26

то на параграф 22 намирисва - няма финансиране заради задължения към НАП, няма оправяне на задълженията към НАП, щото няма финансиране

пари нема, действай
 
X

Колко мурзилки могат да се скрият зад гърба на едно българче