Откраднатите пантофки от ''Магьосникът от Оз'' тръгват на международно турнe преди аукциона (видео)

OFFNews 25 март 2024 в 14:38 940 0

Откраднатите пантофки от ''Магьосникът от Оз'' тръгват на международно турне, преди да бъдат предложени за продажба на аукцион

Снимка БТА

Откраднатите пантофки от ''Магьосникът от Оз'' тръгват на международно турне, преди да бъдат предложени за продажба на аукцион

Откраднатите пантофки от "Магьосникът от Оз" тръгват на международно турне, преди да бъдат предложени за продажба на аукцион, съобщи АП. Рубиненочервените обувки, носени от актрисата Джуди Гарланд, бяха върнати на собственика си почти двайсет години след кражбата от музей.

Колекционерът, който притежава пантофките, веднага ги е предложил на аукционна къща, която, от своя страна, планира международно "турне" на прочутата филмова реликва. Продажбата на червените обувки ще се състои през декември, обяви компанията "Еритейдж окшънс" в понеделник.

Рубиненочервените пантофки са ключови за филма от 1939 г. Героинята на Джуди Гарланд - Дороти, танцува по жълтите плочки, обута в червените обувки, придружена от Плашилото, Тенекиеният дървар и Страхливият лъв. За да се завърне у дома, в Канзас, тя трябва да удари токовете един в друг три пъти и да повтори "Няма друго място като дома". Гарланд носи няколко чифта пантофки по време на снимките. От реквизита са останали четири чифта.

Колекционерът на реликви Майкъл Шоу смята, че пантофките, които той притежава, са най-качественият чифт. Именно те са използвани за сцената, в която Дороти удря токовете, за да се пренесе в Канзас.

Шоу заема пантофките през 2005 г. на музея на Джуди Гарланд в Минесота. Тогава е извършена и кражбата. ФБР намери пантофките през 2018 г. През февруари те бяха върнати на Шоу.

Турнето на пантофките ще включва Лос Анджелис, Ню Йорк, Лондон, Токио. Датите все още не са обявени.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!