Микаела Шифрин е на 4 победи от рекорда на Вон

OFFNews 27 декември 2022 в 19:58 3154 0

Ски

Снимка Getty Images

Микаела Шифрин прекъсна дълга суша

Американката Микаела Шифрин постигна 78-а победа в кариерата си в Световната купа, доближавайки се на четири победи от рекорда на сънародничката си Линдзи Вон.

Шифрин триумфира с огромна лекота в гигантския слалом в Земеринг (Австрия) с време 2:07.18 минути и регистрира поредна победа към големия Кристален глобус в алпийските дисциплини.

27-годишната скиорка от Вейл (щата Колорадо) беше абсолютен фаворит и преди старта. Тя направи преднина от 0.72 секунди пред словачката Петра Влъхова след първия манш и с 0.73 пред Теса Уoрли (САЩ). Във втория Шифрин заложи на сигурното каране и завърши с преднина от 0.13 пред словачката. Трета се нареди Марта Басино (Италия) с време 2:07.49 или изоставане от 0.31.

С днешния успех Шифрин увеличи преднината си в генералното класиране за Световната купа, като вече има 675 точки. Втора е София Годжа (Италия) с 470. На 3-ото място се изкачи Петра Влъхова. Словачката прибави 80 точки към общия си актив и вече има 420. Третото място за Басино днес й помогна пък да увеличи преднината си в подреждането за малкия кристален глобус в дисциплината.

За Шифрин днешната победа в гигантския слалом е първа от 21-и декември 2021-а година, с която пък слага край на най-дългото чакане, което се е случвало в кариерата й. Линдзи Вон има 82 победи в Световната купа, докато шведската легенда Ингемар Стенмарк има 86. Въпросните двама скиори са единствените, които имат повече победи от Шифрин.

Самата Вон не таи никакви надежди, че рекордът й ще остане непобеден. През седмицата в интервю за германско издание тя определи сънародничката си като най-добрата скиорка в историята.

Тази седмица в Земеринг има още два старта – друг гигантски слалом в сряда и слалом в четвъртък.

"Началото на уикенд с три състезания винаги е малко изнервящо", каза Шифрин след като спечели днес. "Надявате се, че сте в правилната форма и можете да улучите точната интензивност от самото начало. Но както се казва, щом е завършило добре, значи е било добре".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика