Зелените коридори в София - ваксини има, а опашки няма

Центровете имунизират всички желаещи, въпреки заповедта на служебния здравен министър

OFFNews 18 май 2021 в 13:42 2534 0

Снимка УМБАЛ "Александровска"

От днес работят зелени коридори за ваксинация без предварително записване за хора над 60 години или с хронични заболявания, но имунизации се правят на всеки желаещ. Причината - има достатъчно ваксини и няма опашки от чакащи.

Възрастните хора вече са приоритет в имунизационния план, след като вчера, със заповед на служебния здравен министър Стойчо Кацаров, той беше променен.

С новата заповед ваксини на хора над 60 години се поставят от понеделник до четвъртък, а за останалите - от петък до неделя.

Всички ваксинационни центрове към лечебни заведения и ДКЦ вече отразиха промените в работния график на зелените коридори.

Въпреки промяната на ваксинационния план с приоритет да се имунизират възрастните и болни хора в центровете се поставят ваксини на всички желаещи, без значение от възрастта им. Причината – има достатъчно ваксини и няма опашки, обясниха служители в пунктовете за ваксинация пред БНР.

„Казвате и ви ваксинираме“, каза медик в „Пирогов“, като посочи, че имат такова разрешение, въпреки промяната на ваксинационния план.

Според д-р Васил Михайлов от центъра за ваксинация в Александровска болница не може да се бездейства, ако няма желаещи за ваксина в приоритетната възраст. По думите му обявената промяна е "жест на загриженост" към по-възрастните. 

"Моята мисия е да ваксинирам колкото се може повече хора“, коментира медикът.

Съгласно заповедта на служебния здравен министър районните здравни инспекции трябва да определят логистични пунктове, от които общопрактикуващите лекари могат да получават заявените от тях количества ваксини.

По-рано по БНТ председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в София д-р Георги Миндов, потвърди готовността на колегите си да ваксинират и по домовете, ако възрастните хора са трудноподвижни и в усложнено състояние.

Как работят зелените коридори

УМБАЛ "Александровска"

От понеделник до четвъртък с предимство ще се ваксинират лицата над 60-годишна възраст и лица под 60 години, ако са диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, захарен диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания или други по преценка на лекаря.

В петък, събота и неделя ще бъдат ваксинирани всички желаещи, без ограничения. Налични са всички видове ваксини: AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna и Janssen.

Ваксинационните пунктове работят всеки ден от 9.00 до 17.00ч.

УМБАЛ "Св. Анна"

От понеделник до четвъртък с предимство ще се ваксинират лицата над 60-годишна възраст и лицата под 60 години, страдащи от придружаващи заболявания.

Петък, събота и неделя ще бъдат ваксинирани всички без ограничения, по реда на записване.

Осигурени са ваксини на AstraZeneca, Pfizer-BioNTech, Moderna и Janssen. Работното време на ваксинационните екипи е от 08,00 до 19,30 ч.

УМБАЛ "Св. Иван Рилски"

Понеделник, вторник, сряда, четвъртък - хора над 60 години; диспансеризирани с исхемична болест на сърцето, хронична бъбречна недостатъчност, диабет, мозъчно-съдова болест, хронични белодробни заболявания и онкологични заболявания.

Работно време: 8:00 до 16:00 часа. Предварително записване не е необходимо.

Петък, събота и неделя - всички записали се през единната информационна система.

Работно време: 8:00 до 16:00 часа. През цялата седмица ще се извършват и реимунизации на граждани.

УМБАЛСМ "Пирогов"

Болницата разполага с количества от препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и Oxford/AstraZeneca, за да продължи имунизацията на всеки, който пожелае.

За „Зелен коридор” са обособени ваксинационните зони във фургона пред главния вход на „Пирогов” и Медицински център „Н. И. Пирогов” .

Ваксинационният пункт в Директората ще очаква всички, които имат записани часове за първа и втора доза в електронната система на Министерството на здравеопазването.

Мобилните ни екипи също са в готовност да имунизират колективи на място. Продължава имунизацията и съгласно Националния ваксинационен план.

Ваксинационните зони в УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” работят без почивен ден, включително събота и неделя. Желаещи защита срещу COVID-19 се приемат между 08:30 и 17:30 часа.

ВМА

Имунизацията по т.нар. „зелени коридори” във ВМА се осъществява с ваксините на Pfizer/BioNTech, Moderna, Oxford/AstraZeneca.

Предварително записване не е необходимо.

Работно време на ваксинационния център на ВМА: понеделник-петък: 8.30-16.00 часа; събота-неделя: 09.00-12.00 ч. 
Сертификати за ваксинация срещу COVID-19 за граждани, имунизирани във ВМА, можете да получите на място, в зала №7, или по електронен път, след като изпратите на [email protected] попълнен формуляр, който можете да изтеглите от тук.

Осем столични поликлиники също отвориха "зелени коридори" за ваксинация срещу коронавирус. Работният график можете да видите тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки