За смяна на личен лекар се подписва само регистрационна форма при новия специалист

OFFNews 16 юни 2022 в 10:29 3840 0

Снимка Pixabay

Няма процедура за отписване от настоящия личен лекар, няма писане на молба и посещение в Здравна каса. Подписва се регистрационна форма при новоизбрания личен лекар, без процедура на изчакване.

Това обясниха по БНР от РЗОК-Варна.

Средната възраст на общопрактикуващите лекари в областта е 60 г. Най-възрастният личен лекар е на 80. 29% от джипитата работят извън община Варна. Няма практика, която да е свободна. В момента по договор с РЗОК-Варна работят 271 ОПЛ в групова и индивидуална практика.

„Много или малко са, трудно е да се говори за тенденции, защото числата са относителни”, коментира Юлиян Атанасов, отговарящ за връзки с обществеността в РЗОК-Варна. Той уточни, че през миналата година са закрити 8 практики, а са открити само две.

Пенсиониране на лекаря, болест или смърт са най-честите причини за закриване на практиката. Най-голямата пациентска листа е във Варна, наброява 8 195 души.

Областта е сред приелите най-много украински бежанци. От здравната каса съобщават, че има интерес за избор на личен лекар в общонстта. През последните дни са постъпили между 30 и 40 регистрационни форми за избор личен лекар от украински граждани.

Какви са здравноосигурителните им права

След получаване на временна закрила бежанците от Украйна добиват правата на здравноосигурените българи. Техните осигуровки се поемат от държавата. Децата до 18 г., жените на и над 63 г. и мъжете на и над 65 г. са здравноосигурени за една година от датата на получаване на временна закрила.

Практиката до момента показва, че повечето лични лекари отказват да записват бежанци, едва двама-трима се съгласяват да приемат украинци в пациентската си листа, твърдят от РЗОК-Варна.



Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!