Войната спря инвитро процедурите в Украйна

До момента страната усвояваше най-голям дял от световното търсене на инвитро услуги

OFFNews 02 март 2022 в 11:41 1835 0

Снимка Getty Images

Двойки с репродуктивни проблеми, започнали процедури в Украйна, се пренасочват към Гърция, съобщава електронното издание на в. „Катимерини“, цитиран от БТА.

В последните дни се наблюдава завишен интерес към клиники по репродуктивно здраве в Гърция.

Заради благоприятната законодателна рамка Украйна до момента усвояваше най-голям дял от световното търсене на инвитро услуги, коментира изданието.

Заради ситуацията в Украйна в последната седмица двойки от цял свят търсят къде да започнат или продължат започнати в украински клиники процедури.

Сурогатното майчинство в много държави например е забранено, уточнява „Катимерини“. Във Великобритания и Гърция е разрешено, но само на доброволчески принцип без заплащане. Специално в Гърция се предвижда малко обезщетение за сурогатната майка.

В Украйна обаче законът разрешава на майката, износваща бебе на други родители, да получава финансово възнаграждение за услугата.

Разрешено е определянето на пола на детето, а даряващите яйцеклетки остават анонимни. Законът предвижда и възможност за инвитро процедури за самотни родители.

От изключително значение е, че предлаганите в Украйна процедури са много по-евтини в сравнение с държави в ЕС.

„Като се има предвид, че всяка година в Украйна се раждат по 2500 деца от сурогатни майки или донорски яйцеклетки, може да си представите колко души са изненадани от войната“, заявява пред вестника Йоанис Якумакис от специализиран център на остров Крит, който през последните дни приема много подобни случаи.

Изведнъж стотици хора, които са на терапия, се оказват без достъп до центъра, където я провеждат“, посочва Якумакис. „Случаите са много. Има например жени, които искат да съхранят яйцеклетки, за да започнат химиотерапия. Не може да им кажеш да чакат да спре войната“, допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews