Ваксинационната кампания се провали, хронично болните бяха неглижирани

OFFNews 16 март 2021 в 08:36 5783 0

Снимка Архив

Ваксинационната кампания се провали. Най-голямата рискова група, на хронично болните, беше неглижирана във ваксинационния план, коментира по БНТ Наталия Маева, председател на Националната пациентска организация. 

Тя подчерта, че никой не ги е потърсил за съдействие при определянето на фазите за имунизация.

"Беше направен много погрешен подбор, защото не е редно да избираш хора, подходящи за ваксинация по тяхната професия, а не по тяхното здравословно състояние", каза Маева.

По думите ѝ пандемията е показала необходимостта от електронно здравеопазване и това е големият проблем в момента. Тя отправи критики към е-регистъра, в който няма опция за отсяване на рисковите групи, а в чужбина има добър опит в това отношение.

"Имаме възрастни хора, които нямат необходимите умения да се регистрират електронно в този регистър и ни подават сигнали", допълни Маева.

По думите ѝ все още няма обобщена информация за това дали рисковите пациенти са имали избор за ваксина, но според нейните впечатления, на по-голяма част от хронично болните, които са имунизирани срещу COVID-19, е била поставена ваксината на "Астра Зенека".

Маева посочи, че има огромен проблем и за хората, които са в листата на чакащи за трансплантация. По протокол те трябва да бъдат ваксинирани.

Виждаме, че нищо не е решено. Хронично болните нямат достъп до лечение, цялата здравна система е насочена към пациентите с коронавирус, каза още Наталия Маева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки