В ''Св. Екатерина'' спасиха пациент с огромно разширение на аортата

OFFNews 17 април 2024 в 09:10 775 0

операция

Снимка УМБАЛ "Св. Екатерина"

Операция

Животът на 75-годишен пациент с голяма коремна и гръдна аневризми (разширения на кръвоносния съд) бе спасен със сложна хибридна операция, извършена от съдовите хирурзи на УМБАЛ „Света Екатерина“, съобщиха от лечебното заведение.

Иванко постъпва в лечебното заведение в условия на спешност, с оплаквания от силна болка в областта на корема и ляво подребрие. Насочен е от друго лечебно заведение, където е извършен скенер и е установена голяма аневризма със задържано разкъсване в областта на коремната аорта, което е животозастрашаващо състояние.

Екипът от специалисти в Клиниката по съдова и ендоваскуларна хиругия начело с проф. Валентин Говедарски извършват ендопротезиране на аортата, щадящ метод, който дава възможност за бързо възстановяване, особено при пациенти с множество придружаващо заболявания. Операциите се извършват на три етапа в два дни.

След интервенцията пациентът се възстановява с дълъг рехабилитационен процес. В момента Иванко е клинично здрав, възстановен, раздвижен до изправен стоеж и му предстои изписване, съобщават от болницата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки