В столичната ''Св. Анна'' лекуват хроничната болка със замразяване

Крионевролизата е щадяща процедура, която подобрява значително качеството на живот на пациентите със заболявания на периферната нервна система, след травма или операция

OFFNews 08 април 2024 в 10:10 1114 0

крионевролиза

Снимка УМБАЛ "Св. Анна"

Крионевролиза

Лечение на хроничната болка със замразяване въведе столичната УМБАЛ „Света Анна“. Същността на метода крионевролиза се състои в замразяване до -75 градуса по Целзий на периферните сетивни нерви, съобщават от лечебното заведение.

Това води до прекъсване на сетивните функции и изчезване на усета за болка, като се запазва съединително-тъканната структура на периферния нерв, който след това се възстановява. Процедурата е изключително щадяща, извършва се под локална анестезия в операционната зала, като подобрява значително качеството на живот на пациенти с хронична болка предизвикана от заболяване на периферната нервна система, след травма или след операция и др.

Методът набира все по-голяма популярност и е широко използван в САЩ и в специализирани европейски центрове в Дания, Норвегия, Швейцария, Германия, Белгия и др.

Хроничната болка е състояние, при което сериозно се засяга качеството на живот на пациентите. Лечението на пациентите с хронична болка е мултидисциплинарен проблем и в повечето случаи представлява тежко бреме за здравно осигурителните системи дори и в развитите страни.

По глобални оценки над 1,5 милиарда от населението над 40 години страдат от хронична болка и в повечето случаи им се налага да пият лекарства всекидневно, но не са застраховани и млади хора, особено физически активни и спортисти.

Най-честата хронична болка е в долната част на гръбнака – страданието на всеки трети е свързано с кръста. Оплакванията на всеки шести пациент с болков синдром са локализирани в областта на врата.

Приблизително толкова са хората с постоянно или пристъпно мигренозно главоболие, а от невралгии в областта на лицето се оплакват 4 на 100 души.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews