Трима българи пострадаха след процедура за отслабване в турски клиники

Здравните заведения в Истанбул и Измир са затворени след оплакване на 90 техни европейски пациенти

OFFNews 07 април 2023 в 21:17 5241 0

тегло

Снимка Архив

Отслабването с ботулинов токсин не е безопасно.

Трима българи са пострадали сериозно след лечение за отслабване с ботулинов токсин в частни болници в Истанбул и Измир. Клиниките са били затворени след оплакване и на други европейски граждани. 

Състоянието на 90 души от различни държави в Европа, които са се подложили на терапия с ботулинов токсин, се е влошило рязко няколко дни след процедурата. Това показват данни на турските здравни власти и Европейския център за контрол на заболяванията в Стокхолм, съобщи БНТ. Ботоксът се инжектира в стомаха, органът се свива, в резултат на което апетитът намалява. Обещават се до 20 кг по-малко за половин година.

Процедурата протича сравнително леко, но няколко дни след нея част от пациентите се оплакват от слабост, затруднено дишане и преглъщане.

"Имайки данни за няколко случая, турските власти затварят двете клиники и започват разследване, от което очакваме да даде точен отговор. Но данните засега са, че е имало неправилно използване на нужния препарат. Дали това касае само дозата или начин на приложение, не мога да кажа. Очевидно е, че част от тези процедури не са безопасни", коментира главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Засега се знае за трима пострадали българи. Двама от тях живеят в чужбина, една жена е от Варна. След процедура в клиника в Истанбул тя е била добре, но с прибирането си у дома здравето й рязко се е влошило и се налага близо 40-дневно лечение в болница във Варна. Жената вече се е прибрала вкъщи, но според съпруга ѝ все още няма сили и трудно говори.

"Не можеше да сяда, безсилна беше, не можеше да гълта, да пие вода и да приема храна. Ако можем да върнем времето назад, не бихме го направили отново", обясни съпругът Христо Иванов.

Той е категоричен, че веднага след като се възстанови съпругата му, ще потърсят правата си по съдебен път. 

В Турция жената е платила 550 евро за цялата процедура. В България цената е 1600 лв.

"Има доста други проверени начини за корекция на теглото и едва ли е необходимо да даваме толкова пари и да прибягваме до рискови процедури, които понякога могат да са ефективни, но очевидно крият рискове. И ако все пак твърдо сте решили, че искате тази процедура, то внимателно трябва да подберете клиниката, в която да я направите", коментира Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews