Три COVID отделения разкриха в Ямбол, РЗИ настоява да се включи и частната болница

OFFNews 30 август 2021 в 14:36 797 0

Заболеваемостта в област Ямбол достигна 330 на 100 000 души население. Три отделения за COVID-19 са разкрити в областната болница "Св. Пантелеймон", съобщи за БТА главният секретар на Регионалната здравна инспекция Донка Желева.

През последните 48 часа трима са починали вследствие на инфекцията- 21-годишно момиче без придружаващи заболявания и две жени на 74 г. и 91 г. Към днешна дата положителни са 442-ма души, 76 са хоспитализирани, сред тях и бременна жена. Четирима са пациентите на интензивно лечение.

В областната болница има седем свободни от 86 разкрити COVID легла. Инфекциозно отделение временно е затворило, поради заболели и излезли в отпуск медици, направена е реорганизация, болницата в нито един момент не е спряла да приема и лекува пациенти с COVID-19, подчерта Желева.

От РЗИ-Ямбол са изпратили сигнал до здравното министерство за липса на комуникация с ръководството на МБАЛ "Св. Пантелеймон". Настояват също частната МБАЛ "Св. Йоан Рилски" в Ямбол отново да се включи в лечението на коронавирус.

Областната болница "Св. Пантелеймон" е в управленска криза. Притеснително е финансовото състояние и кадровото обезпечаване на най-голямото лечебно заведение в региона при ситуацията на усложняваща се обстановка от коронавирус. Това съобщи пред журналисти областният управител на Ямбол Георги Чалъков.

По думите му представители на болницата не присъстват на заседанията на Областния медицински съвет, трудна е комуникацията с ръководството. В момента се извършва финансов одит на лечебното заведение от Министерството на здравеопазването. Стига се до затваряне на цели отделения, поради това че имат само по един работещ специалист в тях, коментира Чалъков.

На 1 септември предстои заседание на управителния съвет на акционерите за смяна на ръководството на МБАЛ "Св. Пантелеймон". Начело на лечебното заведение трябва да застане предишният му дългогодишен директор д-р Панайот Диманов, след спечелен конкурс в началото на юни т.г.

Сегашният изпълнителен директор д-р Димитър Рунков подаде оставка, след съмнения за безпристрастността на проведения конкурс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков