Сутрешната скованост и болките в ставите ''издават'' ревматоиден артрит

OFFNews 12 октомври 2023 в 10:09 1853 0

д-р Адриана Камбурова

Снимка ВМА

д-р Адриана Камбурова

Продължителната сутрешна скованост, болката и отоците в ставите са симптом на ревматоидния артрит, казва д-р Адриана Камбурова от Отделението по ревматология на Военномедицинската академия.

На 12 октомври се отбелязва Световният ден за борба с артрита. Това е глобална инициатива, началото на която е поставено през 1996 г. с цел да се повиши информираността за ревматичните и мускулно-скелетни заболявания и за влиянието им върху живота на хората, засегнати от тях, техните близки и обществото като цяло.

По думите на д-р Камбурова заболяванията, протичащи с артрит, обикновено са хронични и често водят до висока степен на инвалидност и занижено качество на живот.

Ревматоидният артрит е хронично, автоимунно, възпалително, ставно заболяване, което засяга предимно хора (по-често жени) между 40 и 70-годишна възраст. 

Болестта предизвиква възпаление и увреждане на ставите, може да засегне почти всички стави в човешкото тяло, както и да доведе до засягане на органи, казва лекарката и допълва, че при ревматоидния артрит често в серума на пациента се наблюдават специфични антитела, които организмът изработва срещу собствени структури, най-често в ставите.

Факторите, които отключват болестта, могат да бъдат инфекции, стрес, травма, хирургични интервенции и други, пояснява специалистът.

Най-често са засегнати малките стави на ръцете, ставите на китката, малките стави на ходилата и глезенните стави. По-рядко възпалението обхваща раменни, коленни и лакътни стави. Артритът е типичен – характеризира се с болка, оток, затопляне на ставите и силно ограничена подвижност. Болните бързо изгубват функционалния капацитет и изпитват силно заруднение в извършване на ежедневните си дейности, допълва медикът.

При подозрения за ревматоиден артрит пациентите първо трябва да се обърнат към своя общопрактикуващ лекар. Той ще ги насочи към изследване на провъзпалителни маркери, които показват системно възпаление. Анализират се и имунологичните показатели. За да се прецизира диагностиката на заболяването се провеждат и образни изследвания. Ранното откриване на болестта предотвратява хроничните усложнения и увреждането на органите, подчертава д-р Камбурова.

По думите ѝ лечението е симптоматично, а целта е максимално бързо и агресивно лечение, за да се достигне бързо ремисия. Така се предотвратяват тежките увреждания и инвалидизирането на болните. 

Изключително важно за пациентите с ревматоиден артрит е те да бъдат стриктно проследявани от лекуващ ревматолог, за да се улови навреме активността на артрита и бързо да се овладеят симптомите. Благодарение на съвременното лечение голяма част от болните успяват да се предпазят от тежките деформации и инвалидизация, казва д-р Адриана Камбурова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews