Спешните медици в Пловдив излизат на протест

OFFNews 18 октомври 2022 в 09:21 758 0

линейка

Снимка Министерство на здравеопазването

Отпуснатите неотдавна средства за системата не са били разпределени правилно, твърдят протестиращите

Работещите в системата на спешната медицинска помощ в Пловдив излизат на протест с искане за по-високи заплати, съобщи БНР. 

Лекарите, медицинските сестри, фелдшерите, шофьорите на линейки и санитарите настояват и за промяна на категорията труд, или от трета тя да стане втора.

От бранша обясниха още, че отпуснатите от правителството 9,8 млн. лв. за допълнителни възнаграждения в спешните медицински центрове, които трябваше да компенсират липсата на COVID добавки, не са разпределени правилно между специалистите.

Георги Батакчиев от КТ "Подкрепа" в Пловдив обясни, че хората искат достойно остойностяване на своя труд, според квалификацията и отговорностите си.

Голяма част от тези хора получиха никакво или съвсем минимално увеличение на заплатите. Например лекар със специалност получи 0 лв. увеличение, медицински фелдшер получи 3,6% увеличение. Тези заплати не са увеличавани от година и половина. Тези хора са принудени да работят на още 1-2 места, за да оцеляват, живеят в стрес и несигурност. Те не го заслужават, коментира той.

Батакчиев обясни, че натоварването е много голямо и хората дори не могат да достигнат пенсионна възраст, защото умират рано заради големия стрес. "Затова настояваме да се промени категорията на труд и да стане втора, а не както сега - трета", обясни той.

По думите му се оформя тежка кадрова криза в цялата Спешна помощ в страната както заради ниските заплати, така и заради липса на интерес към професията.

"След COVID кризата тези хора се оказаха забравени, а понесоха много голяма част от натоварването. Да не забравяме, че ние бяхме на първа линия в борба с пандемията, напомни Батакчиев.

Медиците ще протестират в продължение на час. пред сградата на Областния съвет в Пловдив. Организатор е КТ "Подкрепа". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки