Спешните медици стават първа категория труд, и пожарникари ще се отзовават на обаждане за линейка

Ще посредничим, така че мъжът с рак на гърдата да получи нужното му лечение - уверява министърът на здравеопазването Христо Хинков

OFFNews 17 юли 2023 в 10:59 3739 2

Христо Хинков

Снимка БГНЕС/Надежда Пеева

Христо Хинков

Системата на спешната медицинска помощ в България да бъде развита така, че да бъдат включени не само парамедици, а и пожарникари - планира министърът на здравеопазването Христо Хинков. Тази сутрин в интервю за bTV той обеща, че ще се бори за 15-20% ръст на бюджета за Спешна помощ през 2024 г., а също - че до края на годината трудът на работещите в Спешна помощ ще стане първа категория, от което ще последва увеличение на възнагражденията.

"Този бюджет е за половин година и не се предвиждат такива увеличения, но миналата година е имало две - отбеляза той в отговор на въпрос за ниското заплащане на спешните медици и исканията им за повишение. - Това, което мога да направя до края на годината, е да ги прекатегоризираме заедно с Министерството на труда и социалната политика. Трудът ще стане първа категория и това вече ще им даде възможност догодина да искат много повече пари. ... За 2024 г. бюджета аз ще се боря парите за Спешна помощ да бъдат сериозно, съществено увеличени. 15-20% е хубаво да се увеличат, за да се задържат там."

Наред с това министърът планира да има реформа съобразно системите в страни като Франция, Германия, Великобритания, Съединените щати. Според него системата на парамедиците да бъде доразвита и да се ангажират и пожарникари.

"Тези системи (на спешна помощ) работят на друг принцип. При нас ние наследяваме система, която ангажира лекари, които са обучавани да лекуват дългосрочно, да се занимават със спешни случаи и след като решат някакъв спешен казус, поставили са диагноза, ангажирали са цялото медицинско образование, този човек изчезва от тяхното полезрение. Те не знаят какво се е случило, нямат обратна връзка, не знаят дали са били прави в своята предварителна прогноза", обясни министърът и отбеляза, че в спешната медицинска помощ става въпрос за стриктното следване на определен протокол, за да се спаси човешки живот, но "това се различава малко от медицинската професия, която е изкуство".

Министърът определи здравната ни система като "кола, която е карана 20 години от пиян шофьор" и обеща "да не пия".

"Тази метафора ми хрумна през годините, защото изучавайки здравните системи в Европа и по света, стигнах до извода, че нашата концептуална здравна система е добра. Тя отговаря на световните принципи на Световна банка, на водещите институции по света, които се занимават със здравеопазване. Има друга причина (за проблемите), вероятно в "шофьорите", които се сменят и карат тази кола. ... Проблемът е много по-сложен, разбира се. Той е свързан и с манталитет, с обучение, с това, че парите навлязоха много надълбоко в здравната система и объркаха много умове. Когато един човек започне да взема пари, които не е сънувал, че може да взема преди 10-15 г., той започва да се променя манталитетно. Говоря за шефовете на някои болници, за така наречената феодализация. Примерът с "Майчин дом" е това", посочи Хинков.

За година директорът на болницата е взел 1 707 000 лева, но проверките са показали, че допълнителните плащания са в рамките на правилата. Просто са направени крайно несправедливо. Останалите са взимали стократно по-малки ДМС.

"И това е системен проблем - посочи Хинков. - Когато застъпих този пост и разбрах за този проблем, даже не познавах този човек, установих, че не е луд този, който яде зелника. ... Този случай не е изолиран в страната. Има много други държавни болници, където директорите вземат подобни пари. Има болници, където финансовото състояние е лошо, а парите на изпълнителния директор, на борда, са добри. Има проблеми и те трябва да бъдат решени на системно ниво. Имаше такива опити, те срещнаха съпротива. В Конституционния съд падна едно решение. Сега се опитваме да направим методика, която да въведе по-добра проследяемост, справедливост и прозрачност в разпределението на тези ДМС."

НЗОК

Министърът определи като "много странно" предложението Касата да оглави Иванка Динева, защото "става въпрос за публично компрометирана личност". "Не знам защо тази жена да бъде предложена за шеф на касата. Не съм в кухнята на тези преговори. Нашата работа е да имаме стабилен управител на Надзора и там е фактически нашата отговорност", посочи министърът и коментира завъртелите се в медиите евентуални имена за нов управител на НЗОК - Благомир Здравков, директорът на Педиатрията, и Бойко Пенков, зам.-министър на здравеопазването.

"Разговарял съм с д-р Пенков, за него това беше новина.

И двамата са добър вариант. За мен е по-добре д-р Пенков да остане в министерството, защото ми е много необходим, но ако трябва да оглави Здравната каса, аз смятам, че ще се справи много добре", каза Хинков и прогнозира, че ще има решение на въпроса за управителя на НЗОК до три месеца.

Мораториум за откриването на болници

"Това е в управленската програма на ПП-ДБ и аз спазвам това решение, макар че за мен мораториум за разкриване на болници е доста общо казано, тъй като ние не можем да спрем разкриването на частни болници. Това, което можем да направим, е да не даваме разрешение за лечебна дейност. Те могат да си строят, да си инвестират и да чакат времето, когато могат да получат такова разрешение.

Това е въпрос на разчети и аргументи, обективни аргументи - например здравната карта. Тя може да ни даде ориентация дали има нужда от нова мощност, нови легла в дадена област, при положение, че там нещата са покрити добре със съществуващите мощности", коментира по този въпрос министърът.

В момента има 319 болници, 203 от които са държавни и общински и според министъра няма нужда от повече. "Въпросът е в рамките на този огромен болничен комплекс какво правим, защото парите са едни и същи. И се разпределят на все повече и повече допълнителни партньори. Това е проблемът. Оттам идва фактически и доплащането в съответната болница и в крайна сметка всичко пада на гърба на пациента".

Ловеч без родилно отделение

Хинков коментира и закриването на родилното отделение в болницата в Ловеч като нещо "рисково", което "в никакъв случай не е добре".

"Очаквам среща с директора на болницата в Ловеч и Плевен, защото имам идея да предложа да се създаде партньорство между двете болници, за да може работещи в Плевен да бъдат командировани в Ловеч, да вземат дежурства и временно да решим този въпрос."

Проблемът е много сериозен, защото нямаме достатъчно медицински кадри, напомни Хинков.

Национална детска болница

Той увери отново, че проектът не е спрян - напротив, подготвя се строежът. След като е проучил въпросът може ли тя да бъде в сегашната болница "Лозенец", е установил, че не може и че теренът в Горна баня "за момента е единственото възможно място".

Той прогнозира, че тя ще е факт до две години и половина.

"Предполагам, че до две години и половина трябва да има такава болница, със строителство, с всичко. Вече е направено проучване, направен е подробен устройствен план, мястото е установено, предстоят действия, свързани с околната инфраструктура, подходите към детската болница. Там трябва са се разрушат няколко сгради, върху които ще се строи допълнително тяло за нещо като хотел за майките, които ще бъдат придружаващи дечицата.

Работата по този проект не е спирана въобще. В момента има ангажимент да се направи анализ за нуждите от педиатрична помощ."

Медицински хеликоптери

"Не съм прекратявал никакъв договор, защото такъв договор няма. Просто има намерение да се наемат хеликоптери. Отказах се, защото няма смисъл от това. Защо да наемаме екипи и хеликоптери при положение, че наемната база не е готова, при положение, че трябва да изграждаме тепърва площадки - опонира професорът. - Трябва да се работи системно, а не кампанийно. Наемането на два хеликоптера за определено време е кампания, това не е решаване на системните проблеми, които имаме в Спешната помощ и въобще в здравеопазването.

9 болнични вертолетни площадки се изграждат в момента. Имаме 91 медицински специалиста, които са обучени. Около 2025 г. ще имаме 6 хеликоптера. Купуват се един по един. Този, който се купува и ще дойде през декември, влиза директно в употреба. Успоредно с това върви отчуждаване, създаването на хангари, строят се хеликоптерни площадки в определените болнични комплекси."

Мъж с рак на гърдата

Министърът бе попитан и за случая от Пловдив на мъж с рак на гърдата, на когото беше отказано лекарство с аргумента, че то е само за жени.

"Има кратка характеристика на един лекарствен продукт, която казва за какво е предназначен той. Става въпрос за лекарство, което е предназначено за жени с менструални проблеми. Този продукт НЗОК не може да го плати за мъже, защото ще влезе в нарушение - обясни министърът. - Това, което трябва да се направи, е Националният съвет по онкология да се свърже с НЗОК и да вземат решение да бъде отпуснат този продукт за този човек. Ще посреднича за това. Още днес ще проуча тази възможност и ще посредничим Националният съвет по онкология да влезе в договор с НЗОК, за да може тя да е спокойна и да отпусне този продукт."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1974

2

Владè

17.07 2023 в 13:12

Тоз менистарь ми мязя на инергиййнийа и ендустриялния и гулупдонев от перезиденското временно говернемонт (събирателен образ). Липца само сербеза асенова.
Имаше защо да гният другарите по окопите и в килията с провокатор.

-529

1

6екеr4о

17.07 2023 в 11:28

Няма по-гадна дума от думата "борба". Толкова много години комунделите се "бореха" със световния империализъм!?!

В по-ново време имаше дори Закон за борба със спекулата, като под "спекула" се разбираше само и единствено продажбата на нещо на място, за което съответния търговец не е получил разрешение от общинката и не си е платил месечния рекет.

И тоз министър щял да се "бори" за спешната помощ, нещастници...

Имаме роднина, която от 40 години е фелдшер в "Бърза помощ" и държа да осведомя публиката, че цялата такава помощ в Пазарджишка област се поддържа само от фелдшери, които отдавна са пенсионирани, нашата роднина навърши 70 години...

Министърът бил борец, евала!
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика