Скъпи рентгенови апарати събират прах в поликлиниките

Рентгенови снимки не можем да правим, но можем да се снимаме с апаратите, коментира управител на ДЦК в Казанлък

OFFNews 12 април 2024 в 10:56 1784 0

рентген

Снимка Скрийншот

Рентгенов апарат

Скъпа и изправна, но неизползваема медицинска техника събира прах в поликлиники в цялата страна. Десетки преносими рентгени, подсигурени с евросредства по време на пандемията, са доставени в ДКЦ-тата преди няколко месеца, но наредба не позволява те да влязат в употреба.

Поликлиниките в Стара Загора и Казанлък са сред лечебните заведения, получили скъпата апаратура, която стои неизползвана.

Надявам се при промяна на някои административни разпоредби, които са в ресора на Агенцията по ядрено регулиране и Министерството на здравеопазването, да се подредят малко нещата и да потръгнат. В момента техниката генерира разходи, защото трябва да е включена в мрежата. Това е преносим рентгенов апарат, който се захранва с батерии. Ако стоят дълго време без енергиен заряд, батериите ще се развалят, а стойността им е почти половината от цената на апарата, заяви д-р Станимир Андонов, управител на ДКЦ-I в Стара Загора и подчерта, че това са апарати, които се използват при лежащо болни, каквито в ДКЦ-го няма.

„Техниката е изключително съвременна. Това е програма на министерството за подпомагане на извънболничната помощ и центровете за трансфузионна хематология при справяне с кризи”, заяви д-р Красимир Пейчев, управител на ДКЦ „Районна Поликлиника”-Казанлък.

Той се надява "нещата да потръгнат", ако се направи промяна в административните разпоредби. 

"В Районна поликлиника Казанлък направихме операционна с 9 легла за ежедневна хирургия по директивите, според които малките интервенции могат да бъдат изнесени в извънболничната помощ и тази апаратура ни е от помощ", обясни д-р Пейчев.

По думите му "нормативната уредба обаче е заспала някъде в 60-те години, някой трябва да я оправи”.

Наредба 13 е за осигуряване на радиационна защита при работа на рентгенови апарати за медицински цели. В нея е посочено, че тези апарати могат да се ползват единствено и само, когато пациентът е в състояние на невъзможност да бъде транспортиран до рентгена.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки