Шефът на СЗО: Преследването на колективен имунитет от COVID-19 е погрешно и неетично

OFFNews 12 октомври 2020 в 23:36 4737 0

Снимка facebook.com/WHO

Преследването на колективен имунитет от COVID-19 е рецепта за "ненужни случаи на заразяване, страдание и смърт", заяви днес в Женева ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус.

По-рано този месец експерти в сферата на здравеопазването от няколко държави разпространиха отворено писмо, в което защитават концепцията, че колективният имунитет е начин да бъдат избегнати карантините и негативните им последици.

Да позволим на опасен вирус, който не познаваме изцяло, да се разпространява свободно е просто неетично. Това не е вариант, категоричен е Тедрос Аданом Гебрейесус.

В отвореното писмо на учените, насърчаващи постигането на колективен имунитет, се казва, че възрастните хора, които са по-уязвими по отношение на вируса, трябва да бъдат активно предпазвани от заразяване, а на младите, за които има по-малка вероятност да боледуват сериозно, трябва да се разреши да живеят нормално.

В отговор Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че хора от всички възрасти умират от COVID-19 и че за част от оздравелите има сериозни дългосрочни последици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки