Шарков: Няма да има лимити за дейности в основния здравен пакет

OFFNews 10 ноември 2015 в 14:02 2225 1

Снимка БГНЕС

Няма да има лимити за дейностите, влизащи в основния здравен пакет. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Ваньо Шарков по време на здравния дебат "Промените в здравния сектор – една година на предизвикателства и възможности" на Клуб "Инвестор".

Постигнат е таванът на възможните хоспитализации и тази бройка няма как да бъде завишена. Затова говорим за разпределение на обеми дейности по районните здравни каси, което няма да доведе до лимити, подчерта Шарков.

Според предишните текстове на закона се разпределяше финансов ресурс до РЗОК. Дейностите в основния пакет са гарантирани и няма да има лимити. Някои дейности попадат както в основния, така и в допълнителния пакет. Ако един пациент страда от заболяване, което попада в двата пакета, той може да бъде лекуван веднага, ако състоянието му го налага, или да бъде отложено лечението му, ако има такава възможност. Така ако се наложи той да бъде лекуван веднага, ще има преразпределение на обемите, обясни Шарков.

С разпределянето на обемите ще се проследява пътя на един пациент в различни болници, което няма как да става, ако се разпределят финансови средства, вместо обеми. Ако например пациент от Добрич дойде да се лекува в София, финансирането му би отишло в добричката каса и няма да има средства за него в София, което се избягва с разпределянето на обеми, посочи той.

Обемите са определени на базата на пациентите, приети по спешност по клиничните пътеки, като се взема предвид увеличението на бюджета на Касата и резервът й.

Зам.-министърът каза още, че се подготвя въвеждането на пръстовите идентификатори, с които ще се влиза в болница и ще се купуват лекарства, заплащани с обществени средства. Те ще бъдат монтирани в болници и аптеки, като цената им е около 20 евро за брой.

Всички знаем, че не става въпрос за „От местопрестъплението“, за такъв тип отпечатъци, а за идентификатори, с каквито се включват телефони и компютри. Няма да има проблем да се купуват по този начин лекарства за роднини, които не могат да си ги закупят сами, защото този идентификатор съдържа код, който ви свързва с ваши роднини до трето коляно. Това не е нещо, което ние сме измислили, това се прави в много държави, обясни Ваньо Шарков.

По думите му се подготвя и прилагането на наредбата за измерване на удовлетвореността на пациентите от лечението, като ще се иска предварително съгласието на хората за участие в анкетата. Данните обаче няма да са основание за автоматично прекратяване на договор с лечебно заведение, а първо ще бъде инициирана проверка.

Според Шарков данните могат да донесат голяма ползва и на самите болници, тъй като собствениците или управителите ще могат да вземат мерки за подобряване на работата в лечебното заведение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки