Създават Национален план за сърдечносъдово здраве

OFFNews 15 декември 2023 в 14:57 638 0

национален план

Снимка Pixabay

Национален план за сърдечносъдово здраве

Меморандум за сърдечносъдовото здраве в България беше подписан днес на среща в София, организирана от Дружеството на кардиолозите в България, предаде БТА.

Документът беше подписан от представители на институции, академични среди, общини, съсловни организации, научни дружества, партньори от индустрията, неправителствения сектор, пациентски обединения и медии.

Участниците, подписали меморандума, представляват заинтересованите страни за въвеждане на Национален план за сърдечносъдово здраве и в това си качество са членове на Национален алианс за сърдечносъдово здраве.

"Тази инициатива е изключително важна за доброто на българските граждани", каза председателят на Дружеството на кардиолозите в България доц. Васил Трайков. Той посочи, че преждевременната смърт в България е най-високата в Европейския съюз, а сърдечносъдовите заболявания са една от основните причини за смърт в България.

Около 50% от пациентите не се възползват от профилактичния преглед, който им се полага всяка година, беше посочено по време на срещата.

Изследване, направено от „Галъп интернешънъл“ за гражданската инициатива „Здравен барометър“, показа, че 53,3% от анкетираните не знаят какво им се полага, щом са здравноосигурени, а 42,1 % от участниците в изследването не ходят на профилактичния преглед, който им се полага всяка година. Близо 50% не посещават и профилактичните прегледи, които работодателят им организира.

Колкото повече усилия влагаме в превенцията, толкова повече се улеснява задачата в следващите ключови компоненти, каза проф. Кирил Карамфилов, който ще бъде следващият председател на Дружеството на кардиолозите в България.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки