С новия анекс: Родителите ще доплащат по-малко при пулпит и периодонтит на децата

Психичноболните лица над 18 г. няма да доплащат за дентално лечение с обща упойка

OFFNews 11 май 2022 в 11:14 924 0

Снимка Pixabay

Родителите ще доплащат по-малко за лечение на пулпит и периодонтит на децата си. Това каза за БТА д-р Николай Шарков, председател на Българския зъболекарски съюз (БЗС).

По думите му това е станало възможно след преговори между съсловната организация и НЗОК и подписването на анекс към Националния рамков договор за денталните дейности 2020-2022 г. Анексът към НРД 2022 бе подписан вчера между Управителния съвет на БЗС и Надзорния съвет на НЗОК и преподписан от министъра на здравеопазването.

В анекса е указано още, че ще се осигури дентално лечение на здравноосигурени лица с психични заболявания под обща анестезия и след навършване на 18-годишна възраст, без доплащане от страна на пациента.

Дава се възможност всеки лекар по дентална медицина, работещ в лечебно заведение за първична или специализирана извънболнична дентална помощ, отговарящо на изискванията по отношение на осъществяването на общата анестезия, да извършва дейностите под обща анестезия и за здравноосигурено лице на възраст над 18 години с психични заболявания в рамките на своята компетентност и съобразно съответния пакет дентални дейности, за който е сключил договор с НЗОК.

Тази промяна цели осигуряване на възможност за провеждане на дентално лечение при тази група лица, което е от съществено значение за подобряване и на общото им здравословно състояние, допълват от НЗОК.

Заложените със Закона за бюджета на НЗОК средства за дентална помощ за 2022 г. са 239 709 800 лв. , което е с 24 323 800 лв. повече от 2021 г., припомнят от НЗОК. С увеличените средства се осигурява до 30 на сто повишаване на цените на отделни дентални дейности и се гарантира финансирането на новите дейности, което е предпоставка за по-добро качество на предоставяните дентални услуги, допълват от НЗОК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews