Пулмолог: Изпусне ли се началото, грипът често преминава в пневмония

OFFNews 06 февруари 2024 в 12:20 1234 1

София Ангелова

Снимка БГНЕС

д-р София Ангелова

"Изпуснем ли "златните 48 часа", когато можем да вземем противогрипно лекарство, рискуваме да стигнем до усложнение. В момента ни посещават две групи пациенти - първата са тези, които са преминали грипа и след това отиват на контролен преглед. Но втората група са хората с усложнения - пациентите с пневмонии".

Това каза по БНТ пулмологът д-р София Ангелова.

Тя подчерта, че пневмонията невинаги може да се улови със слушалка и затова най-добре е да се направи рентгенова снимка.

При първите симптоми на грип - отпадналост, болка в мускулите, силно главоболие, висока температура, трябва да си останем вкъщи, напомни д-р Ангелова.

Тръгвайки към лекарските кабинети, вие ще посеете вируса, защото ще преминете през много хора, а заразяването става бързо. Първото нещо, което съветваме да се направи е бърз тест - комбиниран, за да може да отличим дали е грип или ковид. Дори и да е отрицателен теста, сме длъжни да започнем лечение, защото за грипа лечение има. За ковид - в момента Омикрон, или останалите респираторни вируси нямаме сериозно оръжие в ръцете си, каза пулмоложката.

Лечението се започва с две групи противовирусни медикаменти и втората задача е болните да се свържат с техния лекар, посъветва д-р София Ангелова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!