Промените в климата влошават храната. Това може да убие 500 000 души за 1 г.

OFFNews 03 март 2016 в 18:05 4479 4

Снимка Alamy

Климатичните промени могат да причинят смъртта на повече от 500 000 души годишно, като доведат до влошаване качеството на храната и съответно на хранителния режим на хората, показва ново изследване, публикувано в авторитетното медицинско списание "The Lancet".

Изследването е първото, което показва как глобалното затопляне може да се отрази на качеството на хранителния режим на хората и открива, че в резултат на климатичните промени плодовете и зеленчуците ще намаляват все повече и повече. В същото време, консумацията им е критично важна за ограничаване на сърдечно-съдовите заболявания, случаите на инсулт, на ракови заболявания. Извод от изследването е, че рисковете от климатичните промени са много по-големи от първоначално предвижданите.

Измененията в климата вече са определяни от лекари като най-голямата заплаха за здравето на 21-ви век, заради наводненията, сушата и увеличаването на инфекциозните заболявания, които могат да върнат напредъка на човечеството с 50 години.

Питър Скарбъроу от Оксфордския университет казва, че това директно влияние на климатичните промени вероятно ще се отрази на десетки хиляди хора. Той препоръчва хората бързо да направят малки промени в начина си на хранене, като добавят повече пресни плодове и зеленчуци. Според него намаляването на въглеродните емисии и подобряване на здравното образование на хората биха дали добър ефект и биха намалили смъртните случаи, причинени заради заболявания заради нездравословното хранене.

Прогнозата на изследователите се простира в рамките на следващите 35 години. Те предупреждават, че най-лошото отражение на промените в климата могат да се очакват след 2050 г.

За пример те дават унищожената заради горещите вълни реколта от ориз в Южен Китай.

Новото изследване включва серия от компютърни модели, които обхващат производството на растителни култури, икономическото развитие, търговията и климатичните промени, за да предложат възможни сценарии за изход от бъдещата ситуация. Възможно е тя да обърне сегашната тенденция все по-малко хора да умират, в резултат на нарастващите добиви и намаляването на бедността. Продължаващото рязко увеличаване на въглеродните емисии може да сложи край на тази тенденция и да увеличи смъртните случаи през 2050 г. с 529 000 души. Дори и при изпълнението на много амбициозен план по отношение на климата би намалил тези допълнителни смъртни случаи до 154 000, според изследването.

Учените са установили, че жестоките климатични промени ще намалят разнообразието на плодовете и зеленчуците с 4% до 2050 г., на червеното месо - с 0.7%.

Най-честата причина за смъртни случаи е била намаляването на консумация на плодове и зеленчуци, особено в богатите страни, отбелязват учените.

Намаляването на калориите води до смъртта на хора, особено в Индия и Китай. В същото време, почти същия брой смъртни случаи са били предотвратени другаде по света чрез намаляване на затлъстяването. 

От година на година промените ще направят пазара на храни все по-непредсказуем, а природните бедствия ще са все по-чести. Например унищожаването на зърнената реколтата в Русия през 2010 година доведе до промяна на цените във Великобритания. Ефектите от случващото ще продължат да се усещат не само там, а и по целия свят, казва учен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews