Проф. Витанов: Оптимистичният сценарий не се оправда, епидемията се разраства бързо

Янка Петкова 13 октомври 2020 в 15:47 5296 0

„Още не сме минали средата на октомври и вече сме почти на 25 хиляди инфектирани с коронавирус, което беше моят оптимистичен сценарий", заяви по БНР математикът на Националния оперативен щаб проф. Николай Витанов, който преди месец предупреди, че до края на октомври в страната ще бъдат инфектирани с коронавирус 30 000 души.

Той обаче уточни, че според изчисленията му, коронавирусът бавно отслабва, тоест смъртността намалява. Колкото по-късно се зарази човек, толкова по-леко ще го изкара. Така че отлагайте да се заразите“, посъветва професорът.

По думите му в момента 100 души заразяват други 130.

Ученият потвърди, че броят на починалите наистина е голям, но прогнозата е била през октомври "да настигнем и подминем броя от 1000 човека".

Математикът припомни, че октомври е преходен месец между сравнително ниските нива на заразени с COVID-19 през лятото и предстоящия зимен период. Очаква се през ноември нивата на заболеваемост да се покачат.

„През ноември коронавирусът ще се комбинира с другите грипове. 1,375 е базовото репродуктивно число за днес – значи над 1,3, и така стои вече няколко дни, което никак не е добре. И най-добрата здравна система не може да издържи повече от три-четири седмици на това число, което означава, че епидемията се разраства с бързи темпове и това трябва да бъде спряно. Начинът да бъде спряно е хората да изпълняват тези елементарни мерки", каза професорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови