Проф. Стаевска: Хранителните алергии се израстват, но могат и да убиват

OFFNews 03 април 2024 в 10:46 660 0

Мария Стаевска

Снимка УМБАЛ "Александровска"

проф. д-р Мария Стаевска

В голяма чат от случаите хранителните алергии се израстват, но могат да бъдат и нещо много опасно. Малки количества храна могат да костват живота на човек. Това каза по bTV алергологът проф. д-р Мария Стаевска, началник на Клиниката по клинична алергология в УМБАЛ "Александровска".

„Хранителната алергия е нещо много опасно, заедно с инсект алергията – алергията от ужилвания. Това са алергии, които убиват, тоест много малки количества храна или ужилване от пчела или стършел, могат да костват живота на човек. При хранителните алергии първо се проявяват стомашно-чревните симптоми, при ужилванията първо е шокът – човек пада и губи съзнание“, обясни тя.

„Това са неща, които могат да се развият много бързо, в рамките на 10-15 мин до половин час се развива всичко. Слава богу не всеки шок е фатален. Той като хистаминът се разгражда много бързо, човек може да го преживее: след 15 мин се разгражда, кръвното се вдига и човек може и да се оправи, но за съжаление докато стане това може и да умре“, каза проф. Стаевска.

Тя предупреди, че всеки, който има хранителна или инсект алергия, задължително трябва да има автоинжектор. Адреналинов автоинжектор у нас обаче не може да се купи и лекарите са принудени да изпращат пациентите на границата с Гърция, Румъния или Сърбия.

„Хранителната алергия е нещо доста рядко, но неврозите от хранителна енергия са много често. Ние в нашата клиника например захранваме хора, които от страх от храни са на някаква ужасно недоимъчна диета, с анемия, с други недоимъчни състояния“, каза тя.

Д-р Стаевска обясни още, че честотата на хранителната алергия към мляко в ранна детска възраст е около 2%, към яйца е около 1,5 – 2 %. Голяма част от пациентите израстват тази алергия и вече стават толерантни. С помощта на молекулярен анализ може да се установи дали тя е кръстосана – между няколко вида млечни продукти и яйца, например, или не.

Д-р Стаевска припомни също, че за някои алергии има различни имунотерапии. За хранителната алергия обаче към момента няма лечение.

Тя обясни, че в САЩ към момента се опитват да постигнат минимален толеранс към фъстъчената алергия с приема на много малки количества от алергена на капсули. Целта е ако изядем нещо, в което са попаднали фъстъци, да сме спокойни, че няма да има фатален край.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки