Проф. Миланова: Близо 50% от пациентите с шизофрения не се лекуват системно

OFFNews 11 април 2024 в 15:37 1226 0

Вихра Миланова

Снимка УМБАЛ "Александровска"

проф. Вихра Миланова

Приблизително 50% от пациентите с шизофрения не се лекуват системно. Често диагнозата се поставя 5-6 години след поява на първите симптоми на болестта, казва проф. Вихра Миланова, началникът на Клиниката по психиатрия в Александровска болница.

В университетската болница отбелязаха Световния ден за борба с шизофренията  с концерт.

През последните години има нови медикаменти, с които болните от шизофрения се лекуват значително по-успешно и могат да живеят самостоятелно и независимо извън институции.

Шизофренията е сериозно психично заболяване, което засяга поведението, мислите и чувствата на човека. Хората с шизофрения могат да изглеждат така, сякаш са загубили връзка с реалността, което причинява значително страдание на индивида, семейството и близките му. Ако заболяването не се лекува, симптомите могат да станат постоянни и силно да влошат социалните функции на болния, посочва проф. Миланова.

По думите ѝ около 1% от хората страдат от шизофрения, приблизително 22 000 000 души са боледуващите в света. Новорегистрираните случаи са 1,5 на 10 000 население и за България новооткритите случаи са около 1000 души на година. Мъжете са с по-ранно начало на заболяването и боледуват по-тежко от жените. Броят на засегнатите мъже и жени е по равно, казва още психиатърът.

В клиниката на Александровска болница страдащите от шизофрения са около 25% от общия брой преминали пациенти. Всички те участват в програма за подобряване на здравето и качеството на живот, която включва медикаментозна терапия и психосоциална рехабилитация.

Важна част от нея са психообучителните модули, социален и литературен клуб, музикотерапия и занимания в артателието. Екипът на клиниката традиционно организира събития и кани музиканти, писатели, творци от всички сфери, които подкрепят борбата срещу стигмата и стоят зад идеята за по-осмислен и по-красив живот на психично болните хора.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки