Предложение: ваксини срещу грип да се поставят и в разгара на есенно-зимния сезон

OFFNews 15 декември 2022 в 14:20 588 0

вксинации

Снимка Министерство на здравеопазването

Проектът подлежи на обществено обсъждане в срок от един месец

Ваксинации срещу грип да могат да се правят по време на целия епидемичен сезон предвижда проект за промяна в наредбата за имунизациите.

Проектът е публикуван за обществено обсъждане на страницата на Министерството на здравеопазването.

Досега експертите препоръчваха ваксинирането срещу грип да се извършва преди да настъпи есенно-зимния сезон на респираторни инфекции, за да има възможност организмът да създаде защита срещу определени грипни щамове. Тази препоръка се запазва, но се създава възможност за имунизации и в сезона на инфекциите.

В проекта се препоръчва имунизиране на лица на и над шестмесечна възраст, в зависимост от показанията на съответния лекарствен продукт за превенция срещу COVID-19.

Поради допълнение на кратките характеристики на прилаганите лекарствени продукти в страната срещу варицела и морбили в проекта се предлага ред за схемите за прилагане на ваксините срещу морбили и варицела като постекспозиционна профилактика (след контакт със заразен).

Предвижда се създаване на Национален експертен съвет по имунизации като консултативен орган, който ще анализира изпълнението на дейностите по имунопрофилактиката в страната и ще предлага мерки за повишаване на имунизационния обхват и подобряване на надзора на имунопрофилактиката.

Съветът ще изготвя предложения за препоръчителни и целеви имунизации и периодично ще издава препоръки за прилагането на типа ваксини за отделните възрастови групи за ваксините, които са предмет на наредбата.

Националният експертен съвет по имунизации ще може да предлага въвеждане на нови антигени за задължителни, целеви и препоръчителни имунизации и схеми за прилагане на съответните ваксини.

При промяна в схема на приложение или възрастови групи, както и при въвеждане на нов антиген в Имунизационния календар на Република България, съветът ще предлага на министъра на здравеопазването типа на ваксините, които трябва да се осигурят за неговото изпълнение за период до три години, според броя на лицата, които подлежат на ваксинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки