Пациентска организация: Недостигът на инсулин е заради реекспорт

OFFNews 27 януари 2023 в 16:09 869 0

диабет

Снимка Pixabay

Процедурата по изписване на лекарства е тромава и ненужно дълга, смятат пациентите с диабет

Недостигът на инсулин на пазара е заради реекспорта, който се извършва, заяви по БНР Елисавета Котова,  председател на Националната асоциация на децата и младите хора с диабет.

"Справяме се по някакъв начин, ако е необходимо даваме от собствените си наличности, когато някой има нужда", обясни Котова за снабдяването на хората с диабет тип 1 с жизненоважните им лекарства. Според нея проблемът не е само в доставките или реекспорта на инсулини, а в тромавата процедура по изписването им, която ангажира пациентите всеки месец.

За да получаваш инсулин, първата стъпка е издаването на протокол от ендокринолог. Този протокол трябва да бъде занесен в Касата, после при личния лекар за рецепта и след това в аптека. Това е много дълъг път, който се повтаря на 6 месеца. Слава Богу тези протоколи вече се издават за една година, рецептата - на 3 месеца, но всеки месец трябва да ходиш в аптеката на точно определена дата. Коментирали сме много пъти, че е по-добре инсулинът да може да се получава, когато свърши, а не на строго фиксирана дата, посочи тя.

Елисавета Котова обърна внимание върху още един дефицитен медикамент - "Оземпик", който се изписва на пациенти с диабет тип 2. По думите ѝ това не е инсулин, но през последната година е много търсено лекарство, тъй като масово се използва за отслабване.

"Моля всеки човек да се замисли редно ли е да лишава пациент, който действително има нужда от него, защото това е неговото лечение", каза Елисавета Котова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков