Отменят грипната епидемия в няколко области

OFFNews 05 февруари 2024 в 16:04 866 0

заседание

Снимка Областна администрация Бургас

Регионален щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания

Грипната епидемия в Бургаска област се отменя от 7 февруари. Това решение взе днес Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания на свое заседание, на което разгледа актуални данни на Регионалната здравна инспекция.

Учениците се връщат в класните стаи от 7 февруари. През последните дни се наблюдава спад на случаите на заболели – 211,83. За сравнение миналата седмица стойностите бяха 241,24.

Към момента броят на заболелите е 425, като най-висока е заболяемостта във възрастовата група 5-14г. (801,14), следвана от групата 0-4г. (667,45). Най-ниска е заболяемостта при групата над 65 г. – 68,28.

Прекратява се действието на противоепидемичните мерки на територията на област Хасково, съобщиха от Регионалната здравна инспекция след заседание на Областния оперативен щаб за борба с грип и остри респираторни заболявания.

През изтеклата седмица заболеваемостта в региона е намаляла до 178 на 10 хил. души, поясниха от РЗИ. Прагът за епидемия е 255 на 10 хил. души.

Временните противоепидемични мерки влязоха в сила на територията на региона на 1 февруари. Те изключваха преустановяване на присъственото обучение в училища и детски заведения.

Всички ограничителни мерки, които бяха въведени срещу грипа в Пловдивско, отпадат от вторник, 5 февруари. Това реши областният оперативен щаб на свое заседание.

Данните на РЗИ-Пловдив показват, че има значителен спад на болните във всички възрастови групи като при учениците броят им е намалял близо два пъти. Личните лекари вече не са толкова натоварени и има достатъчно свободни места в болниците.

Отпадането на ограниченията означава, че се подновяват плановите имунизации, женските и детски консултации, разрешени са свижданията в болниците.

Учениците в Пловдив, Раковски, Съединение и община „Марица“ са във ваканция до сряда включително със заповед на кмета на общината. За училищата на територията на „Родопи“ децата се завръщат в клас в петък.

От утре се отменя грипната епидемия в Смолянска област и отпадат наложените противоепидемични мерки, съобщи за БТА д-р Сийка Чернева - началник на дирекция “Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция (РЗИ) - Смолян.

По данни на РЗИ през периода 29 януари – 4 февруари е регистриран значителен спад на случаите на остри респираторни заболявания, като нивото е 172,55 на 10 000 души.

„По данни на общопрактикуващите лекари вече няма толкова много болни. Болничният епидемиолог в МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ също не отчита завишаване на пациентите. При децата усложненията са отити, а при възрастните - пневмонии“, допълни д-р Чернева.

Грипната епидемия в Смолянска област бе обявена от 18 януари, като решението бе взето въз основа на повишаване на заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания, достигнала епидемични стойности от 268,9 заболели на 10 000 население.

От РЗИ – Смолян, посочиха, че продължават ежедневно да извършват активен надзор над заболеваемостта от грип в регион

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!