Отменят грипната епидемия в Бургас от днес

OFFNews 07 февруари 2024 в 09:26 562 0

грип

Снимка Getty Images

Грипна епидемия

От 7 февруари отпада грипната епидемия, а от сряда учениците в област Бургас се връщат в училище. Това реши Регионалният щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания на свое заседание, на което разгледа актуалните данни на Регионалната здравна инспекция.

През последните дни се наблюдава спад на случаите на заболели, а те са 211 на 10 000 души. В сравнение миналата седмица стойностите бяха 241. Към настоящия момент броят на заболелите е 425, като най-висока е заболеваемостта във възрастовата група 5-14г. (801,14), следвана от групата 0-4г. (667,45). Най-ниска е заболеваемостта при групата над 65 г. – 68,28.

До края на март ще се следи за ново повишение на данните, а при рязка промяна пандемичният щаб ще заседава отново.

Грипната епидемия в областта се отменя от сряда, но продължава да се следи за броя на заболели от грип и остри респираторни заболявания, като броят им според последните данни на здравните власти са 211 на 10 хиляди души. За ситуацията в областната болница в Бургас поясни изпълнителният ѝ директор д-р Бойко Миразчийски.

В сравнение с миналата седмица има повече заетост в отделенията - и на вътрешните и на детските отделения. Това означава, че са преминали повече пациенти в сравнение с предходната седмица, но това не означава, че има такъв бум. Имаме около 10-15% свободни легла, където могат да се поемат такива случаи. Заболяването протича малко по-тежко, особено в случаите, когато има хронични заболявания или други придружаващи заболявания, заяви Миразчийски пред БНР.

По думите на д-р Мирослава Киселкова, началник отдел „Противоепидемичен контрол“ в РЗИ - Бургас, най-ниска е заболеваемостта сред хорана на възраст над 65 години. По думите ѝ със започване на учебния процес ще бъде засилен филтърът, ще се проветряват по-често помещенията, в които учат децата, а препоръките при първи симптоми на грипа.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!