От днес поставят пневмококови ваксини на възрастни над 65 години

OFFNews 01 февруари 2024 в 12:17 1638 0

превенция

Снимка "Плюс мен"

Безплатни ваксинации за хората на и над 65 г.

От днес стартира прилагането на ваксини срещу пневмококи по Националната програма за подобряване на ваксинопрофилактиката на сезонния грип и пневмококовите инфекции при лица на и над 65 г., съобщават от Министерството на здравеопазването в сайта "Плюс мен".

Безплатна ваксинация могат да получат лицата на и над 65 г., вписани в пациентските листи на общопрактикуващите лекари. За 2024 г. са осигурени ваксини за имунизация на до 5% от подлежащите лица.

С приоритет ще бъдт имунизирани възрастните с хронични белодробни болести - хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), тежка астма, бронхиектазии с чести екзацербации, белодробна фиброза с различна етиология и пациенти с клинично изявена хронична дихателна недостатъчност. Ваксинация се препоръчва и за хората със сърдечно-съдови болести - хронична сърдечна недостатъчност, вродени сърдечни малформации, придобити умерени и високостепенни клапни заболявания, кардиомиопатии, пациенти след преживян миокарден инфаркт и след кардиохирургия.

Преценката се извършва от общопрактикуващия лекар.

Осигурени са безплатните пневмококови ваксини за хората над 65 години

Пневмококовите инфекции са сред основните причини за заболяемост и смъртност в света при лицата на и над 65 г. Най-голямо е въздействието им при възрастните, при които пневмококовата пневмония е най-честата изява на пневмококова болест.

Придружаващите хронични белодробни и сърдечносъдови заболявания при лицата над 65 г. повишават риска от инвазивна пневмококова болест при тях от 3 до 6 пъти. Вирусните инфекции на горните дихателни пътища, включително грипът, са фактор благоприятстващ възникването на пневмококови инфекции. За това допринася и увеличаването на резистентните към антибиотици пневмококи, припомнят от МЗ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!