Омбудсманът: С храна за 2,76 лв. и лекарства за 0,68 ст. на ден психиатрии са принудени да лекуват пациенти

Заради хроничния недостиг на средства в сектора Диана Ковачева сезира Комисията за защита от дискриминация

OFFNews 20 септември 2023 в 13:54 3258 0

Диана Ковачева

Снимка БГНЕС

Диана Ковачева, омбудсман

Лошо хранене, ниско качество на здравната грижа, ограничен достъп до лекарства и пренаселеност - това са констатациите в доклада на омбудсмана Диана Ковачева за състоянието на пхсихиатричната грижа у нас.

Ковачева ще представи документа по време на дискусията „Качеството на психиатричната грижа и правата на хората с психичноздравни проблеми в България: предизвикателства и решения“, организирана от депутата Стела Николова.

Основният фокус на форума е върху състоянието на психиатричната грижа, достъпа до социална подкрепа на хора с психичноздравни проблеми и ефективната защита на техните права.

Акцентите в доклада

Храната на един пациент за ден в болницата в Бяла е 2.76 лв., а един храноден на пациент към август 2023 г. би трябвало да е с минимална стойност 3.25 лв. Млечните продукти, плодовете, пресните зеленчуци и рибата традиционно липсват в храната на психично болните пациенти.

Данните в документа потвърждават лошото качество на здравната грижа в тези места, хроничната липса на финансови средства за издръжка – недостиг на качествена храна, закупуването на съвременни лекарства и спално бельо, тежките санитарно-битови условия, острата нужда от ремонти и пр.

Друг основен проблем в психиатричните заведения е липсата на специализиран персонал - в някои отделения на щат няма назначен психиатър, а работят лекари с друга специалност – вътрешни болести, хирургия обща медицина, включително и без специалност.

Голямата пренаселеност традиционно е един от най-сериозните проблеми, констатирани от Омбудсмана в държавните психиатрични болници - на места има стаи с по 10 легла и без достатъчно място за свободно придвижване.

Достъпът до лекарства също е органичен.

Един лекарстводен в болницата в гр. Раднево за 2021 г. е бил 2.01 лв., като през август 2023 г. той е намален на 1.57 лв. Дори има психиатирични заведения, в които към август т.г. лекарствата на ден са в размер на 0,68 лв., което поражда огромно притеснение за предоставеното качество на медицинската грижа, показва докладът.

Заради хроничния недостиг на средства днес омбудсманът сезира и председателя на Комисията за защита от дискриминация. Причината е 10-годишното неизпълнение на решение № 152 от 1 юли 2013 г. от страна на здравното министерство.

Това решение задължава Министерството на здравеопазването да предостави необходимите финансови ресурси на държавните психиатрични болници за повишаване качеството на осъществяваните в тях медицински услуги и спазване на утвърдените медицински стандарти.

Основната препоръка на омбудсмана от проверките е да покаже спешната и остра нужда от реформа в държавните психиатрични болници.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови