Могат ли 4 минути физическа активност на ден да ви предпазят от рак

OFFNews 06 август 2023 в 07:30 3821 0

Изкачването на стълби е достъпно за всеки физическо упражнение.

Снимка pexels.com/RDNE Stock project

Изкачването на стълби е достъпно за всеки физическо упражнение.

Необходимо ли е да тичате, плувате, карате колело или тренирате във фитнес, за да намалите риска да развиете рак? Според ново проучване - не. Достатъчни са само четири минути на ден интензивна физическа активност с прекъсвания, като бързо ходене или изкачване на стълби.

Негови автори са изследователи от Обединеното кралство, САЩ, Австралия, Канада, Норвегия и Нидерландия. Резултатите са представени в престижното рецензирано издание Journal of the American Medical Association на 27 юли.

То привлича вниманието на световната общественост, тъй като очевидно доказва дългогодишното предположение на медицината, че дори минималните количества физическа активност и упражнения намаляват риска от рак, коментира The Times of Israel.

Установява се, че интензивната физическа активност с прекъсване на начина на живот в серии от една или две минути в продължение на минимум три минути и половина на ден е свързана със 17% до 18% намаление на общия риск от рак в сравнение с липсата на такава активност. Средната ѝ дневна продължителност от 4,5 минути е свързана с 31% до 32% намаление на честотата на раковите заболявания, свързани с нивата на физическа активност (вкл. рак на дебелото черво, на гърдата, на пикочния мехур, на ендометриума, на хранопровода, на бъбреците и на стомаха).

В проучването са участвали 22 398 неспортуващи възрастни от Биобанката на Обединеното кралство (голяма биомедицинска база данни и изследователски ресурс, съдържащ медицински и генетични данни от половин милион доброволци). 45,2% от участниците са мъже, 54,8% - жени, 96% бели. Средната възраст е 62 години.

Участниците са били наблюдавани около шест години и са им били поставени акселерометри за измерване на физическата активност. Те не са получили никакви указания, освен прекарват всекидневието си както обикновено. Никой не им е казвал да качват стълбите пеша, нито да катерят планини.

Професор Ора Палтиел от Училището по обществено здраве "Браун" към Еврейския университет и от Клиниката по хематология към Медицинския център "Хадаса" определя резултатите от проучването като цяло за надеждни, като се има предвид, че авторите му са коригирали анализа си по отношение на възрастта, пола, индекса на телесна маса, нивото на образование, тютюнопушенето, консумацията на алкохол, продължителността на съня, консумацията на плодове и зеленчуци, приемът на лекарства, фамилната обремененост с рак при родителите и преобладаващите сърдечносъдови заболявания, наред с други фактори.

"Изследователите изминаха дълъг път, за да се опитат да изолират тази активна дейност, за да покажат, че тя не е свързана с базовите рискове на тези, които са извършвали или не са извършвали тази дейност - казва Палтиел. - Но трябва да вземем предвид, че те не са знаели дали изходно състояние всички участници е било 100% сходно. Подозрението винаги ще бъде, че не тези четири минути интензивна дейност [са направили разликата], а че хората, които са били способни [за разлика от тези, които не са били способни] да извършват дейността, в крайна сметка са имали по-добър резултат."

Въпреки тези резерви за нея резултатите са важни от гледна точка на общественото здраве:

"В края на краищата това е много добро послание. То казва, че дори ако начинът ви на живот не ви позволява да извършвате редовна физическа активност или ако упражненията не са част от начина ви на мислене, потенциално можете да промените здравето си, като натоварвате тялото си няколко пъти на ден".

Професор Арон Поповцер, ръководител на онкологичния отдел на "Хадаса", споделя резервите на Палтиел, но смята резултатите от проучването за положителни и подкрепящи широко разпространените теории за физическите упражнения и намаляването на риска от заболявания.

"В медицинската и изследователската общност винаги е съществувала мисълта, че ракът може да бъде предотвратен чрез раздвижване на клетките, чрез раздвижване на кръвта и свободните радикали. Също така сме смятали, че физическите упражнения могат да стимулират имунната система - казва Поповцер. - Знаем, че мазнините са свързани с рака, така че движението и недопускането на застояване на мазнините на едно място в тялото е нещо добро."

Поповцер предупреждава, че не може да се направи изводът, че човек трябва да се ограничава само до четири минути активна физическа дейност на ден, нито че многото упражнения категорично ще предпазят човека от рак. "Не можем отсега нататък да казваме, че всеки, който прави упражнения с часове, няма да се разболее от рак. Всички знаем, че много хора, които правят много упражнения, се оказват с рак", каза той.

За Палтиел трябва да се съсредоточим върху цялостното положително послание на изследването, а именно, че не е необходимо човек да изпълнява препоръките на Световната здравна организация за 150-300 минути седмично аеробна физическа активност с умерена интензивност, за да започне да намалява риска от рак.

"В Израел повечето хора живеят в жилищни сгради, така че използвайте стълбите вместо асансьора. Ходете няколко минути пеша до близка дестинация, вместо да пътувате с автобус, или паркирайте колата си на известно разстояние от мястото, където отивате", предлага Палтиел.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки