Меджидиев: България няма самостоятелна програма за лечение на хазартна зависимост

Към съществуващите в момента 17 програми за психосоциална зависимост помощ са потърсили 41 зависими от хазарт

OFFNews 10 май 2023 в 15:08 563 0

Асен Меджидиев

Снимка БГНЕС

Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването

В България няма самостоятелна програма за лечение на хазартна зависимост. Това каза министърът на здравеопазването в служебния кабинет Асен Меджидиев по време на парламентарния контрол.

Меджидиев пое ангажимент да постави пред Националния съвет по психично здраве въпроса за създаване на самостоятелна програма, която да е в услуга на по-голям контингент хора, тъй като към сега съществуващите 17 програми за психосоциална рехабилитация са потърсили помощ 41 зависими от хазарт.

Хазартът се разглежда като психично разстройство, за което са характерни чести епизоди на залагане, и което доминира в живота на човек, отразявайки се върху образованието, професионалното развитие, създаване и поддържане на взаимоотношения с други хора. Това разстройство се нарича патологично влечение към хазарт, припомни той. Характеризира се с чести, повтарящи се епизоди на хазартна игра.

Ранният старт на залагането - в детска и юношеска възраст, е свързан с повишен риск от развитие на зависимо поведение. По-често се среща при хора с антисоциално разстройство на личността, депресия, биполярно или други разстройства, свързани с употреба на вещества, особено на алкохол, посочи здравният министър и подчерта, че зависимите от хазарт са с повишен риск и от други психични разстройства, свързани с употреба на психоактивни вещества.

Подходяща първа стъпка за справяне със зависимостта е консултация с опитен психолог. Специализирани програми за лечение на хазартна зависимост в България не са разкрити, но съществуват възможности за психологично консултиране и лечение в програми за психосоциална рехабилитация, каза още министър Меджидиев.

По думите му в програмите се приемат и лица, потърсили помощ по повод на психични разстройства, свързани с хазарт, без това да е обвързано със зависимост на лицата към наркотични вещества. Общият капацитет на програмите е 416 места.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки