Масова ваксинация срещу морбили в Пловдив

Заради пика на болестта в Румъния, Австрия, Франция и Германия лекари препоръчват да не се пътува в тези страни, ако децата не са имунизирани

OFFNews 21 декември 2023 в 09:17 1667 0

морбили

Снимка Getty Images

Морбили

Личните лекари в Пловдив масово поставят ваксини срещу морбили преди празниците. Причината е разпространението на болестта в съседни държави, а почивните дни са повод за повече пътувания извън страната, при което съществува риск вирусът да бъде пренесен, съобки БНТ.

В България имунизацията срещу морбили се прави на 13-месечна възраст и има втори прием, когато детето навърши 12 години.

За деца, които са били в чужбина, се представя имунизационен паспорт пред личния лекар, казва д-р Таня Дипчикова, общопрактикуващ лекар в Пловдив. Над 85% от нейните пациенти са ваксинирани. На останалите напомнят периодично.

Заради пика на болестта в Румъния, Австрия, Франция и Германия, доктор Дипчикова препоръчва в момента да не се пътува в тези страни с бебета и неваксинирани деца, защото болестта е силно заразна и може да даде усложнения.

Епидемията от морбили в Румъния се разраства

Имаме един случай на дете, което на 3-месечна възраст е преболедувало морбили. На 9 години прави едно от късните усложнения. Детето в момента е на легло и в тежко състояние. Това е дете, което преди 12 години е боледувало от морбили, на 3-месечна възраст, когато не е имало ваксина в този период, казва лекарката.

В по-рисковите квартали се работи със здравен медиатор. От РЗИ-Пловдив успокояват, че няма опасност от епидемия у нас.

"Ние имаме достатъчно количество ваксина, за да бъдат имунизирани и ваксинационният обхват да бъде достатъчно висок, за да предотвратим възникване на случаи на морбили в България", категорична е д-р Милена Панайотова – РЗИ-Пловдив.

Последната епидемия у нас е от периода 2009 - 2011 година. Заболелите бяха над 24 хиляди, по-голямата част от тях деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!