Личните лекари няма да изписват безплатни лекарства за COVID-19 от днес

OFFNews 25 октомври 2021 в 08:06 3308 0

Снимка БНТ архив

Личните лекари няма да изписват безплатни лекарства от днес. Въпреки уверенията на здравните власти мярката не е влязла в сила.

Тя не е съгласуване между НЗОК и ръководството на  Българския лекарски съюз, трябва да се подпише анекс към договора, обясни председателят на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив д-р Костадин Сотиров по БНТ. Това решение е стъпка в правилната посока, но то е само намерение, допълни той и призова хората да не тръгват към джипитата си за безплатни рецепти. 

Да не търсят все още личните си лекари за безплатна рецепта, призова д-р Маргарита Шаркова по бТВ. По думите й това може да стане едва след сключване на договор между общопрактикуващите лекари и Здравната каса. 

„Нещата няма как да бъдат унифицирани. В този списък с безплатни лекарства има антибиотици, кортикостероиди, но всеки пациент има нужда от различни лекарства, допълни д-р Шаркова. Според нея пациентите срещат трудности да се сдобият с рецепта за безплатни
лекарства от COVID зоните, защото лечебните звена не разполагат с необходимия за целта софтуер.

Д-р Шаркова беше категорична, че мерките са закъснели и личните лекари вече едва смогват. Притеснява се и от бум на новозаразени заради опашките за ваксини и тестове.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков