Лекарите се обявиха против обсъждания вариант на Национална здравна карта

OFFNews 11 май 2018 в 15:35 1770 0

Българският лекарски съюз се обяви против обсъждания проект за Национална здравна карта и най-вече с предвидения брой болнични легла по компетентност. 

БЛС обяви на заседанието на здравната комисия в парламента, че обсъждане на заложените текстове в здравната карта не е имало, а на единственото заседание на Националната комисия за изготвяне на картата, е постигнато съгласие само за публикуване предложенията на областните комисии.

„БЛС в никакъв случай не е приемал разписаното в националната карта, защото не сме съгласни със съдържанието й. Сериозно притеснени сме по две причини – първо, така предложения проект на Национална здравна карта е поредния административен инструмент за лимитиране дейността на лечебните заведения, което ще доведе до невъзможност за развитие на иновативна медицина и отлив на кадри от болничното здравеопазване, и второ – БЛС никога не приемал Проекта на национална здравна карта, както се опита да бъде вменено на заседанието“, категорични са от съсловната организация.

„Употребяване името на БЛС за легитимиране приемането на НЗК, изготвена единствено и само от екипи на Министерство на здравеопазването, е недопустимо. Категорично отказваме да приемем здравната карта във варианта, в който е публикувана, защото в нея не са взети под внимание становищата на областните комисии, които стриктно спазват начина на изчисление относно необходимия брой легла по видове дейности и нива на компетентност“, коментират от БЛС.

„Как тогава е изготвен този проект и съобразен ли е със спецификата и миграцията по региони, и с потребността на населението?“, каза д-р Венцислав Грозев, председател на Лекарския съюз.

Лекарския съюз е категоричен, че този вариант на Национална здравна карта, със заложените легла по ниво на компетентност, ще затрудни крайно болничното лечение по определени специалности и ще наруши правата на здравноосигурените лица за достъп навременна и достатъчна по обем медицинска помощ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови