Лекар: Грипът отшумява, но не и усложненията от него

OFFNews 01 март 2024 в 12:48 1279 0

медицина

Снимка Pixabay

След грипа

Пикът на грипа отшумява, но не и усложнения от него, коментира в интервю за БТА д-р Диана Вълчева, началник на пневмофтизиатричното отделение в Многопрофилната болница за активно лечение „Д-р Ат. Дафовски“.

По думите ѝ за последните три месеца (от началото на декември до края на февруари) се наблюдава увеличение на броя на пациентите спрямо същия период на миналата година. Тогава през отделението са преминали около 250 пациенти, а сега те са с 50 повече.

„И в момента напливът е голям и има пациенти от всички възрасти, но преобладават възрастните пациенти. Отделението е запълнено и от 24 легла са заети 24“, обясни д-р Вълчева. Тя уточни, че преобладават хората с пневмонии, бронхиолит на базата на грип и пациенти, които са с диагностицирана бронхиална астма, пневмофибрози и хора с прояви на дихателна недостатъчност, които са преболедували в дома грип, ковид или друга вирусна инфекция.

„В повечето случаи усложненията са на допълнителна бактериална инфекция, защото вирусът е направил път, отворил е врата и вече се наслагват инфекции. А една вирусна инфекция може да се усложни по много начини и може да засегне всеки един орган в организма“, коментира още д-р Вълчева.

Тя обясни, че е добре да се изчака и да не се ходи на лекар веднага щом бъде усетено неразположение, защото една висока температура означава, че организмът се бори и все още няма отклонения в състоянието, които да насочат към причинителя.

„Ние сме една от малкото страни, които обичаме да се самолекуваме и да взимаме антибиотик, защото съседът е пил такъв или прочие. Затова и се появява тази резистентност към антибиотици и мисля, че в бъдеще светът ще усети това нещо, защото няма да могат да се лекуват елементарни инфекции, но пък ще му дойде края с електронните рецепти от март“, каза още тя. И обърна сериозно внимание на профилактиката. По думите ѝ много хора не вярват в грипните ваксини, но те са се доказали във времето и ваксинираните много по-лесно се справят с грипа.

„Тези хора не, че не се разболяват, но с ваксина ще бъдат предпазени от усложнения. Особено важи за възрастни хора и такива с хронични заболявания. А ако не искат да се ваксинират, има и препарати, които по схема могат да засилят имунитета“, коментира още д-р Вълчева, като изрази наблюдение, че средно от около 10 кърджалийци шест -седем предприемат мерки за своето здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!