Лечение на ендометриоза е в етап на клинично проучване

OFFNews 15 март 2024 в 09:54 692 0

клинично изпитване

Снимка Pixabay

Експерименталната терапия на биотехнологичния стартъп „Геника“

Израелският биотехнологичен стартъп „Геника“ започва клинично изпитване за лечение на ендометриоза, което увеличава надеждите за излекуване на болестта, от която страда всяка десета жена и момиче в репродуктивна възраст по света, предаде Ройтерс.

По данни на Световната здравна организация ендометриозата, за която не е известно лечение, засяга около 190 милиона жени в репродуктивна възраст в световен мащаб.

Заболяването причинява разрастване на тъкан, подобна на лигавицата на матката, извън нея, което може да причини силна болка в таза или да затрудни забременяването.

„Това изследване представлява значителна стъпка напред в мисията ни да революционизираме грижите и да осигурим по-добро качество на живот за милионите жени по света, страдащи от ендометриоза“, обяви Йотам Ход, изпълнителен директор на компанията.

Първото по рода си клинично проучване ще оцени безопасността, поносимостта и взаимодействието на интравагинално прилагане на лекарства с два патентовани кандидата за лекарства - S-301 и S-302. То ще се проведе в университетската болница „Кареджи“ във Флоренция, Италия.

В очакване на положителни резултати от фаза 1 компанията съобщи, че незабавно ще започне изпитвания за ефикасност във фаза 2.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!