Какви са ефектите от съвместната употреба на алкохол и лекарства

OFFNews 13 февруари 2024 в 11:35 2038 0

вино

Снимка Pixabay

Ефектите от съвместната употреба на алкохол и лекарства

Когато се смесват алкохол и лекарства, независимо дали с рецепта или без, лекарствата могат да увеличат ефектите на алкохола или той да умножи страничните ефекти на лекарството. Понякога може да доведе и до всички нови странични ефекти, твърдят учени, цитирани от Science Alert.

Как си взаимодействат алкохолът и лекарствата

Химикалите в човешкия мозък поддържат деликатен баланс между възбужда и инхибиране (потискане). Твърде силната възбуда може да предизвика гърчове. Твърде силното инхибиране може да предизвика ефекти като при седация (успокояване, отпускане, сънливост, чувство на отпадналост и намалена концентрация) и депресия.

Алкохолът увеличава степента на инхибиране в мозъка. Усещането може да бъде разпознато като чувство за релаксация и намаляване на социалните задръжки, когато са изпити няколко напитки. С още повече алкохол ефектът е невъзможност да се координират мускулите, объркана реч, виене на свят, забравяне или заспиване.

Във взаимодействие с алкохола лекарствата могат да предизвикат различни или засилени ефекти. Алкохолът може да попречи на начина, по който лекарството действа в тялото или на начина, по който лекарството се абсорбира от стомаха.

Не всички ефекти са като при злоупотреба с алкохол. Смесването на алкохол с лекарството за СДВХ (Синдорм на дефицит на внимацието и хиперактивност) риталин, например, може да предизвика увеличена сърдечната честота и да създаде риск от инфаркт.

Комбинирането на алкохол с ибупрофен може да доведе до по-висок риск от стомашни разстройства и стомашно кървене.

Алкохолът може да увеличи разграждането на някои лекарства, като опиоиди, канабис, риталин. Това може да направи лекарството по-малко ефективно. Приемът на алкохол може да промени пътя на разграждането на лекарството, създавайки токсични химикали, които могат да причинят сериозни чернодробни усложнения. Такъв е случаят с парацетамола.

Понякога последствията от смесването на алкохол и лекарства могат да бъдат фатални. Комбинирането на лекарство, което действа върху мозъка, с алкохол може да затрудни шофирането или работата с тежки машини и да доведе до сериозен инцидент.

Кой е изложен на най-голям риск

Ефектите от смесването на алкохол и лекарства не са еднакви за всички. Най-застрашените от взаимодействие са възрастните хора, жените и по-дребните на ръст. Възрастните хора не разграждат лекарствата толкова бързо, колкото по-младите хора, и често приемат повече от едно лекарство. Те са по-чувствителни към ефектите на лекарствата, действащи върху мозъка, и ще изпитат повече странични ефекти, като виене на свят и колабиране.

Жените и по-дребните мъже са склонни да имат по-висока концентрация на алкохол в кръвта, защото в телата им има по-малко вода, която може да се смеси с алкохола.

Какви лекарства не може да се смесват с алкохол

Обикновено предупреждение за неуместна употреба на лекарствата с алкохол е описано в листовките към медикамента. Най-често срещаните медикаменти с рецепта, които взаимодействат с алкохола, са бензодиазепините (за безпокойство, безсъние или гърчове), опиоиди за болка, антидепресанти, антипсихотици и някои антибиотици, като метронидазол и тинидазол.

Лекарствата без лекарско предписание срещу безсъние, настинка, грип, алергия, болка също не бива да комбинират с алкохолни напитки.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!