Как да съхраняваме лекарствата при пътуване през лятото

OFFNews 24 юли 2019 в 10:35 4104 0

Снимка Pixabay

Когато предприемаме пътуване, обиновено вземаме със себе си лекарствата, които може да ни потрябват. Важно е да знаем как да ги съхраняваме и транспортираме в жегата, защото високата температура влияе на качеството и ефективността им.

Повечето лекарствени средства се съхраняват при температура не по-висока от 25 градуса по Целзий, на място, до което не достига слънчева светлина. Обикновено начинът на съхранение е описан в листовката към препарата и е добре да се спазва, защото някои медикаменти са чувствителни към промените в температурата и влажността.

Това е особено валидно за инсулините, хормоналните препарати, някои лекарства за разреждане на кръвта, нитроглицерина, ваксините, серумите, препаратите съдържащи гликозиди, мехлемите и унгвентите, мазилата на животинска основа.

Важно! Инсулинът се съхранява в хладилник при температура от 2 до 8 градуса по Целзий. Прекаленото замразяване или нагряване силно влияе на ефективността му.

Основни правила за съхранение на лекарствата при пътуване

Дръжте лекарствата на прохладно, тъмно и сухо място. Никога не оставяйте медикаменти в банята или кухнята, ако тези помещения трудно се проветряват. Пазете ги и от повърхности, които са изложени на пряка слънчева светлина.

Четете внимателно инструкциите, не само за да разберете как да приемате лекарствата, но и за да ги съхранявате правилно. Тези, които трябва да бъдат държани в хладилник, са особено чувствителни към високите температури и губят лечебните си свойства, ако се съхраняват на друго място.

Не слагайте в хладилник или камера лекарства, за които това не е изрично упоменато в инструкцията към препарата. Високата влажност и ниската температура им вредят.

След употреба винаги връщайте медикамента на мястото за съхранение, през цялото време на приема му. Така ще предотвратите инцидент, ако имате малко дете.

Не прехвърляйте лекарства от една опаковка в друга, дори да е по-удобна за ползване. Това може да предизвика объркване и приемане на препарат не по предназначение.

Не оставяйте лекарства в колата, за предпочитане е да ги носите в чантата си. В горещо време, температурата в автомобила може да достигне 70 градуса по Целзий, а в такива условия медикаментите лесно губят свойствата си.

Не слагайте аптечката в багажника, за предпочитане е да се намира в купето на колата, така има по-малка вероятност да я забравите.

Ако пътувате със самолет, носете лекарствата в ръчния си багаж.

Обръщайте внимание на промяната в консистенцията, цвета, формата или мириса на лекарствата. Не вземайте препарати, които са променили тези показатели, независимо от срока на годност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови