Червеното месо е вредно, консумацията на свинско и говеждо два пъти седмично увеличава риска от сърдечносъдови заболявания със 7%.
Това са установили учени от Northwestern University в Чикаго. Изследването е публикувано в специализираното издание JAMA Internal Medicine. Под наблюдение са били хранителните навици на 30 000 жени и мъже на средна възраст 53 години. За една порция червено месо се смята количество от 115 г.
Ако в менюто ви присъства червеното или преработеното месо, поне два пъти седмично, рискът от сърдечносъдови заболявания и преждевременна смърт, по каквато и да било причина, нараства със 7% показват резултатите.
Единствено рибата е призната за безопасна, но затова пък почти напълно отсъства от трапезата ни.
Изследването се появява след нееднозначните резултатите от друго проучване през миналата година, в което се докладва за слаба връзка между месото и сърдечните болести. Тогава за първи път науката подложи на съмнение способността на месните продукти да влияят негативно на сърдечносъдовата система.
Новото изследване доказва, че дори малки промени в хранителните навици могат да укрепят съществено здравето ни. Колкото по-малко червено и преработено месо ядем, толкова по-нисък е рискът от болести и смърт. Към преработените продукти специалистите отнасят всички, които са били подложени на пушене и печене, имат добавени количества сол и други консерванти.
Коментари
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
Няма коментари към тази новина !
Последни коментари
ПР
Бяхме сами срещу Хитлер - лъжите на Путин за Втората световна война
динозавър
Кметът на Дупница окачи руското знаме на площада. Кънти ''Вставай, страна огромная'' (видео)
Valioka
Борисов нападна журналистите, че са съобщили за чекмеджето с пачките
AAA
Синът на Тръмп влиза в политиката на 18