Генетична диагностика на онкоболести в старозагорската УМБАЛ ''Стоян Киркович''

OFFNews 24 октомври 2022 в 13:50 1035 0

УМБАЛ

Снимка УМБАЛ "проф. Стоян Киркович"

УМБАЛ "проф. Стоян Киркович", Стара Загора

От днес УМБАЛ " Проф д-р Стоян Киркович " в Стара Загора въвежда генетична диагностика на онкологични заболявания - рак на дебелото черво и ректума, рак на белия дроб, рак на млечната жлеза, съобщи БНР.

Такива изследвания ще се провеждат и при пациенти започнали лечение при липса на отговор от терапията или прогресиране на заболяването.

Научният напредък при изучаването на онкологичните заболявания през последните години доведе до утвърждаването на нови вид лечение - т.нар прицелна терапия. Тази терапия предоставя възможност на лекарите да определят лекарства, които са насочени директно към съществуващите в организма ракови клетки, без да увреждат здравите му структури, посочват от лечебното заведение.

Прицелната терапия е индивидуализирано лечение, съобразено с нарушените функции на редица гени, разположени в туморната тъкан. Точният избор на лекарствена терапия при пациенти с онкологично заболяване, значително намалява страничните ефекти. 

Ползата от ефективността на това лечение вече е доказана с множество изследвания. Необходимо е преди започване на лечението да се вземе проба за генетично изследване на туморна тъкан или кръв от болния. Резултатите насочват специалистите при определяне на лекарството за конкретния пациент.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Най-близкият съратник на Стивън Хокинг проф. Томас Хертог е в подкаста на OFFNews