''Гардиън'': Време е да спрем да говорим за дълъг COVID

Проучване установява, че дългият COVID не се различава от други поствирусни синдроми

OFFNews 15 март 2024 в 11:37 1170 0

COVID-19

Снимка Pixabay

COVID-19

Дългият COVID (Long COVID) може да не се различава от други поствирусни синдроми, като тези след грип, показва ново изследване на Queensland Health (верига здравни центрове в Куинсланд, Австралия). Водещият автор на проучването, главният здравен служител на щата д-р Джон Джерард, казва, че е „време да спрем да използваме термини като „дълъг COVID“, тъй като те предполагат, че има нещо уникално в дългосрочните симптоми, свързани с вируса, и в някои случаи създават свръхбдителност, пише "Гардиън".

Има различни дефиниции за дълъг COVID, но според Световната здравна организация пост-COVID (или дълъг COVID) е налице при хора, които все още изпитват симптоми три месеца след първоначалната инфекция, а симптомите не могат да бъдат обяснени с алтернативна диагноза.

Проучването включва 5112 възрастни със симптоми на респираторно заболяване и направен PCR тест между май и юни 2022 г. От тях 2399 са положителни за COVID-19, 995 за грип, а 1718 - отрицателни и за двете.

Година след направения PCR тест, участниците са анкетирани за продължаващи симптоми и увреждания чрез SMS въпросник. 16% съобщават за продължаващи симптоми година по-късно, а 3,6% съобщават за умерено до тежко нарушаване на ежедневните си дейности.

Резултатите от проучването, което д-р Джерард ще представи следващия месец на Европейския конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести в Барселона, не откриват доказателства, че тези, които са били с коронавирусна инфекция, са по-склонни да имат функционални ограничения година по-късно в сравнение с тези, които са боледували от грип.

3% от участниците в проучването имат продължаващи оплаквания след инфекция с COVID-19 срещу 3,4% с продължителни симптоми след грип.

При изследването са наблюдавани и специфични симптоми при пациентите, които са имали средни до тежки увреждания. Установено е, че и при позитивните, и при негативните за COVID, еднакъв процент (94%) докладват за един или няколко от честите при дълъг COVID симптоми: умора, обостряне на симптомите след натоварване, мозъчна мъгла и промени във вкуса и обонянието.

Д-р Джерард посочва, че дългият COVID може да изглежда като отделно и тежко заболяване поради големия брой хора, заразени с вируса за кратък период от време, а не поради тежестта и продължителността на упоритите симптоми.

Вярваме, че е време да спрем да използваме термини като „дълъг COVID“. Те погрешно предполагат, че има нещо уникално и изключително в дългосрочните симптоми, свързани с този вирус. Тази терминология може да предизвика ненужен страх, а в някои случаи и повишена бдителност към по-продължителни симптоми, което може да попречи на възстановяването". Искам да изясня, че симптомите, които някои пациенти описват, след като са прекарали COVID-19, са реални и ние вярваме, че са реални. Това, което казваме, е, че честотата им не е по-голяма, в сравнение с други респираторни вируси, и че използването на термина „дълъг COVID“ е подвеждащо и вредно, посочва на пресконференция д-р Джерард.

Изследователите посочват, че не може да се говори за преобладаващи симптоми при т.нар. дълъг COVID. Трябва обаче да се имат предвид ограниченията на самото изследване – то не отчита кои от участвалите в него са били в болница или са имали придружаващо заболяване. Важно е и да се отбележи, че тъй като 90% от хората в Куинсланд са били ваксинирани при появата на Омикрон, може да се допусне, че слабите прояви на дългия COVID там се дължат на ваксинацията.

Проф. Филип Бритън, педиатър по инфекциозни болести от университета в Сидни и член на Long COVID Australia Collaboration, приветства проучването предвид липсата на публикувани изследвания от Австралия в тази област. Според Бритън обаче подобно заключение е „преувеличено и потенциално безполезно“. "Дългият COVID е глобален феномен, признат от СЗО", припомня той.

Проф. Джереми Никълсън, директор на Австралийския национален център за феномени в университета Мърдок, казва, че въпросът дали дългият COVID е уникален „не може да получи отговор с едно проучване“.

„Изследването е наблюдателно и се основава на докладвани симптоми без подробни, функционални, последващи данни. "Без лабораторна патофизиологична оценка на отделните пациенти е невъзможно да се каже, че дългият COVID е неразличим от свързания с грип или друг вирус поствирусен синдром“, коментира проф. Никълсън.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!